avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIONARE ANTICIPATA PARTIALA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIONARE ANTICIPATA PARTIALA

1 Daca depun Dosarul de pensionare anticipata partiala pe data de 3 sau 4 iunie 2010, si pana la aceasta data nu vor aparea in Monitorul Oficial noile reglementari cu privire la inghetarea pensionarilor anticipate, mi se va acepta dosarul si voi putea iesi la pensie anticipata incepand cu data depunerii lui, adica 3 sau 4 Iunie 2010?
2. Explicati-mi va rog ce reprezinta :
- dovada certificarii stagiului de cotizare( este o adeverinta sau chiar Carnetul
de munca?)
- dovada incetarii calitatii de asigurat
- adverinta certificare studii superioare( este chiar diploma de absolvire?)
- adeverinta din care sa rezulte achitarea contributiei de asig. sociale pana la
data solicitarii drepturilor
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:22, 23 Iunie 2010
1. Daca in 3 iunie indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, drepturile de pensie vor fi stabilite incepand cu 3 iunie.

2. Dovada certificarii stagiului de cotizare este o adeverinta in care sunt evidentiate veniturile pe care le-ati primit dupa data de 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, venituri pentru care angajatorul dvs. a retinut si virat CAS. De regula aceasta adeverinta o ataseaza dosarului dvs. chiar cei de la pensii, intrucat aceste venituri sunt in evidenta informatica a caselor teritoriale de pensii.

Dovada incetarii calitatii de asigurat este necesara pentru punerea in plata a drepturilor de pensie. Cu alte cuvinte, puteti sa va continuati activitatea pana cand veti primi decizia de pensie, decizie care va fi pusa in plata atunci cand angajatorul dvs. va emite adeverinta din care rezulta ca nu mai lucrati.

Adeverinta de certificare a studiilor superioare nu este totuna cu diploma de studii. Pentru stagiul asimilat (care nu este avut in vedere la stabilirea pensiilor anticipate partiale!) trebuie sa depuneti diploma de studii, in original si copie, conform Ordinului nr. 407/2004.

In privinta "adeverintei din care sa rezulte achitarea CAS pana la data solicitarii drepturilor", nu stiu la ce va referiti. Un asemenea act nu este prevazut printre documentele care trebuie depuse impreuna cu cererea de pensionare.
Interventie moderator:
:rtfm:
rududoo:
Pentru alte intrebari la aceeasi problema nu e nevoie sa deschideti mereu un topic nou. Nu se va intelege nimic nici de catre dvs. nici da catre noi.
De aceea va rog sa folositi butonul "raspunde" si sa continuati intrebarile, pe aceeasi tema, pe acest topic.
Multumesc pentru intelegere!

rududoo a scris:
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns,si va rog sa ma scuzati ca am revenit cu acelasi subiect.
Problema e ca eu inca nu am depus dosarul la Casa de pensii, il voi depune in data de 3 sau 4 iunie ,si din cele auzite pe la ,,colturi" am inteles ca se sisteaza pensionarile anticipate incepand cu 1 iunie, si ca nu se mai primesc dosare la CPJ.
Intrebarea e daca pot depune dosarul, avand in vedere ca pana la data depunerii lui, sigur nu vor fi publicate in Monitor noile reglementari

1. Normal, pentru ca inca nu a aparut legea, ar trebui sa va primeasca dosarul de pensionare la Casa de Pensii.
2. Mergeti sa depuneti dosarul, luati numar de inregistrare iar daca nu il primeste cereti sa vi se spuna baza legala a refuzului.

aianaa a scris:

Conform proiectului de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar publicat pe site-ul guvernului "Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică. Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii". Avand in vedere ca guvernul isi va asuma raspunderea abia pe 7 iunie e clar ca Legea va intra in vigoare la sfarsitul sapt viitoare cel mai devreme, dar se anunta o motiune de cenzura deci cred eu ca vor mai trece minim 10 zile din ziua asumarii raspunderii pana la o eventuala intrare in vig. Daca depuneti dosarul pe data de 4 iunie e ok.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Se primesc in continuare dosare in vederea acordarii categoriilor de pensie anticipata / anticipata partiala.
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul competent , care m-a ajutat in luarea deciziei de a-i depune dosarul de pensionare anticipata(sotiei) chiar astazi 07.06.2010 si care a fost primit la CP judeteana. Altfel eram influentat de zvonurile, ca nu se mai primesc dosare.
Indraznesc sa va deranjez cu o ultima intrebare:
Sotia este nascuta in 16.04.1955, si vechimea( stagiul de cotizare) care o are este urmatoarea:
16.09.1980....12.07.1982 gr I munca 100% -are adeverinta
17.01.1983....20.01.1983 gr I munca 100% -are adeverinta
21.011983.....01.02.1987 gr I munca 100% -are adeverinta
01.02.1987....15.05.2009 gr. III
15.05.2009----07.06.2010 - somaj(am inchis Cartea de munca pt depunerea dosarului)
Spuneti-mi va rog, care va fi penalizarea(%) avand in vedere ca are in gr. I aprox. 5 ani si 10 luni.
Va multumesc.
Cu stima,
-???? raspuns ?
-pentru cei 2 ani si 6 luni spor gr. I de munca, i se calculeaza punctaj suplimentar?

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata; acte necesare pentru dosarul de pensie Ciu Ciu Buna ziua, imi puteti spune va rog ce acte imi trebuie pentru pensionare anticipata si in ce conditii pot beneficia de aceasta avand in vedere ca sunt nascuta ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate-pensie limita varsta. nucu$ nucu$ Date cunoscute: Nascuta: 30.07.1950 Vechime (cotizanta) ;13 ani,11 luni,21 zile conditii normale. Pensie inv.III din 31.05.2006 Rugamintea: [i]Cand poate ... (vezi toată discuția)
Pensionare nicoleta-luiza nicoleta-luiza Am 2 angajate: una este nascuta in 1955, cealalta in 1951. Vor sa stie cand pot iesi la pensie si ce acte le trebuie pentru a-si face dosarul de pensionare. ... (vezi toată discuția)