In cadrul unui proces de revendicare a unui imobil li s-a adus la cunostiinta paratilor ca reclamantii detin un Certificat de Mostenitor intocmit din anul 2002.
In mod normal acest CM trebuie desfiintat deoarece priveste acelasi imobil pe care paratii au titlu de proprietate.
Intrebarea este: trebuie cerut Anularea CM sau Nulitatea Absoluta (avand in vedere ca mi se poate opune o exceptie de prescriptie a dreptului la actiune in cazul anularii) ???
#-o
Daca priveste acelasi imobil, consider ca este vorba de invocarea unei nulitati absolute, actiune imprescriptibila in acest caz. Deocamdata, in postura de parati, titlul dvs. constituie prezumtie de proprietate, reclamantii fiind cei obligati sa dovedeasca legalitatea titlului pretins de ei. Ar fi foarte interesant sa ne spuneti daca ambele titluri au acelasi autor, daca s-au facut formalitatile de publicitate ... pentru ca instanta va urma sa com
Fiind vorba de o actiune in revendicare nu cred ca CM poate fi desfiintat in conditiile aratate de d-voastra.
Daca insa sunt conditii de nulitate absoluta al CM, ceea ce ma indoiesc, solicitati intr-o actiune separata constatarea acesteia.
CM este un act prin care se certifica printre altele calitatea de succesor a unei persoane fizice, averea defunctului, cota parte din aceasta avere ce ii revine fiecaruia in parte, si nu este echivalentul unui titlu de proprietate.
Corect si multumesc de raspunsul pertinent. Sigur ca revendicarea urmeaza sa fie suspendata datorita noului proces de desfiintare a CM. Intrebarea mea era, in acest nou proces ce invoc nulitatea sau anularea ?
Titlul nu provine din acelasi izvor. Paratii au o hotarare de uzucapiune (def+irevoc), iar reclamantii au un CM pe care mi l-au opus de-abia acum (2010) odata cu introducerea actiunii in revendicare.
Tenkiu