sunt proprietarul unui teren in baza unei hotarari judecatoresti de constatare a uzucapiunii
in proces nu a fost parte adevaratul proprietar ci o terta persoana.
In conditiile in care detin deja hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de constatare a uzucapiunii mai pot promova actiune in constatarea uzucapiunii pentru acelasi teren, insa fata de adevaratul proprietar intemeiata pe art.1847 si urm., art.1890 cod civil ?
dreptul la actiune apartine numai posesorului neproprietar sau si posesorului proprietar?
in jurisprudenta am gasit hotarari in care se retine ca nu poti uzucapa bunul tau, imi amintesc parca de actiunea in constatarea uzucapiunii a coindivizarului
uzucapiunea se poate invoca pe cale de actiune,printr-o actiune in constatatre sau pe calea unei exceptii opuse adevaratului proprietar care a inntentat impotriva uzucapantului o actiune in revendicare.
Efectul uzucapiunii se produce retroactiv,uzucapantul fiind considerat proprietarul bunului chiar din momentul intrarii in posesia acestuia.
este corect cum priviti problema, dar acesta situatie se circumscrie in opinia mea posesorului neproprietar.
Odata ce acesta are titlu (valabil pana la inscrierea in fals, anulare. etc) nu mai este doar posesor ci devine proprietar, considerat in aceasta calitate chiar de la inceputul posesiei si ca atare nu mai are in patrimoniu dreptul la actiunea in constatarea uzucapiunii.
Eu vad invocarea uzucapiunii pe cale de exceptie posibila atunci cand uzucapantul este chemat in judecata de adevaratul proprietar (actiune in revendicare) si prin intampinare uzucapantul care nu are nici un titlu ci doar posesia neintrerupta etc. arata ca sunt intrunite conditiile prescriptiei achizitive fata de reclamant, paralizand actiunea acestuia in revendicare.
Daca paratul are titlu in intampinare merge pe comparatia de titluri cand titlul sau nu a fost obtinut in contradictoriu cu reclamantul (daca titlul sau este reprezentat de o hotarare judecatoreasca de constatare a uzucapiunii pronuntata in contradictoriu cu reclamantul invoca autoritatea de lucru judecat)