Stimat forumist,
Mai întâi ar fi util, din punctul meu de vedere să detailați întrebarea, în sensul în care să explicați dacă s-a constatat dobândirea terenului prin uzucapiune printr-o hotărâre judecătorească și la ce vă referiți când arătați durata de 17 ani - atunci s-a pronunțat hotărârea, aveți în vedere uzucapiunea scurtă, după vechiul Cod Civil?
Răspunsul strict la întrebare, din punctul meu de vedere este: nu. Nu, deoarece uzucapiunea este un mod originar de dobândire a proprietății și face dovada absolută a dreptului de proprietate. Juridic, este chiar o metodă de contracarare a unei acțiuni în revendicare, putând fi invocată ca având caracterul unei excepții.
Cu stimă.
Daca s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca prin care s-a constata dobandirea imobilului prin uzucapiune, atunci nu veti putea formula cu succes o actiune de revendicare.
Daca insa cel care stapaneste terenul nu are o hotarare judecatoreasca in sensul mai sus aratat, atunci veti putea promova actiune in revendicare, insa posesorul - pe cale de exceptie - va putea invoca uzucapiunea, urmand a se face probe pe ambele cereri (atat revendicare, cat si uzucapiune) instanta fiind cea care va decide.
Multumesc mult ambilor avocati pentru raspunsurile date. Precizez ca detin titlu de proprietate pe 1 ha,impozitul este platit de mine la zi,nu este facut cadastru si nici carte funciara.Unchiul meu care a mostenit terenul alaturat , a mutat gardul intrand in proprietatea mea ,luandu-mi din aceasta 370 mp,. Din pacate situatia este veche,de aproximativ 17 ani,eu am lasat lucrurile astfel deoarece sunt departe si pana acum n-am avut intentia de a-l vinde.Nu exista nici o hotarare judecatoreasca prin care s-a constatat dobandirea imobilului ,insa sunt convinsa ca unchiul va invoca uzucapiunea.Nu stiu daca am sanse sa castig tinand in vedere ca a trecut asa mult timp.Ma sfatuiti sa fac procesul sau s-o las balta?Desigur cheltuielile unui proces sunt considerabile....
Stimat forumist,
Dat fiind o extindere fără nici un just titlu, am putea vorbi despre o uzucapiune de 30 de ani pentru a fi utilă, și acest lucru după vechiul Cod Civil.
Decă, în principiu, ar putea fi posibilă o revendicare cu grănițuire - acest gen de acțiuni sunt uzuale pentru speța arătată.
Totuși, nu vă pot sfătui decât de principiu, iar costurile unei astfel de acțiuni sunt mari - taxe timbru, expertize...
Cu stimă.
In opinia mea unchiul nu va putea invoca cu succes uzucapiunea in lipsa achitarii impozitului pe teren.