avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren uzucapat,posibila revendicare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren uzucapat,posibila revendicare ?

Un teren uzucapat de 17 ani se poate redobandi printr-o actiune revendicativa ?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:03, 23 Februarie 2013
Stimat forumist,

Mai întâi ar fi util, din punctul meu de vedere să detailați întrebarea, în sensul în care să explicați dacă s-a constatat dobândirea terenului prin uzucapiune printr-o hotărâre judecătorească și la ce vă referiți când arătați durata de 17 ani - atunci s-a pronunțat hotărârea, aveți în vedere uzucapiunea scurtă, după vechiul Cod Civil?

Răspunsul strict la întrebare, din punctul meu de vedere este: nu. Nu, deoarece uzucapiunea este un mod originar de dobândire a proprietății și face dovada absolută a dreptului de proprietate. Juridic, este chiar o metodă de contracarare a unei acțiuni în revendicare, putând fi invocată ca având caracterul unei excepții.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
andreigrigoriu, moderator
Daca s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca prin care s-a constata dobandirea imobilului prin uzucapiune, atunci nu veti putea formula cu succes o actiune de revendicare.

Daca insa cel care stapaneste terenul nu are o hotarare judecatoreasca in sensul mai sus aratat, atunci veti putea promova actiune in revendicare, insa posesorul - pe cale de exceptie - va putea invoca uzucapiunea, urmand a se face probe pe ambele cereri (atat revendicare, cat si uzucapiune) instanta fiind cea care va decide.
Multumesc mult ambilor avocati pentru raspunsurile date. Precizez ca detin titlu de proprietate pe 1 ha,impozitul este platit de mine la zi,nu este facut cadastru si nici carte funciara.Unchiul meu care a mostenit terenul alaturat , a mutat gardul intrand in proprietatea mea ,luandu-mi din aceasta 370 mp,. Din pacate situatia este veche,de aproximativ 17 ani,eu am lasat lucrurile astfel deoarece sunt departe si pana acum n-am avut intentia de a-l vinde.Nu exista nici o hotarare judecatoreasca prin care s-a constatat dobandirea imobilului ,insa sunt convinsa ca unchiul va invoca uzucapiunea.Nu stiu daca am sanse sa castig tinand in vedere ca a trecut asa mult timp.Ma sfatuiti sa fac procesul sau s-o las balta?Desigur cheltuielile unui proces sunt considerabile....
Stimat forumist,

Dat fiind o extindere fără nici un just titlu, am putea vorbi despre o uzucapiune de 30 de ani pentru a fi utilă, și acest lucru după vechiul Cod Civil.

Decă, în principiu, ar putea fi posibilă o revendicare cu grănițuire - acest gen de acțiuni sunt uzuale pentru speța arătată.

Totuși, nu vă pot sfătui decât de principiu, iar costurile unei astfel de acțiuni sunt mari - taxe timbru, expertize...

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
andreigrigoriu, moderator
In opinia mea unchiul nu va putea invoca cu succes uzucapiunea in lipsa achitarii impozitului pe teren.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune cretunatalia cretunatalia platesc impozit pe teren si cladire de 35 ani pe numele parintilor(acum decedati)dar nu am acte ,pamantul cumparandu-l cu chitanta de mana care s-a pierdut si ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani dan_co dan_co Buna ziua. In cazul in care un proprietar al unui teren (cu titlu de proprietate) lasa acel teren spre folosinta unei alte persoane, pe baza unei intelegeri ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla? istratemaria istratemaria Casa stapaneste pamantul?Daca cineva a cladit o casa pe pamantul altcuiva si timp de 40 de ani si-a platit impozitele ca proprietar,iar acum pamantul de sub ... (vezi toată discuția)