soimul2010 a scris:
...dreptul de proprietate este imprescriptibil!!! o actiune in instanta pe uzucapiune este pierduta din start, chiar daca detinatorul precar a platit impozitul pe teren.
Stimat forumist,
Aş dori să mă exprim aşa: ,,Vai ce simplu! Cum de nu ne-am gândit la acest lucru, oare?,,
Sincer, înainte de toate, vă ivit să daţi sfaturi în cunoştinţă de cauză. Ar trebui să avem în vedere atât limtele cunoştinţelor de drept pe care avem, cât şi faptul că cineva ar putea chiar să-şi formeze atitudinea în funcţie de sfatul dat, greşit. Este păcat să derutăm justiţiabilii.
Evident, acţiunea petru constatarea prescripţiei achizitive - uzucapiunea, adică - este pe deplin admisibilă. Cel mai simplu argument este chiar existenţa acestei instituţii, de atâţia ani, în dreptul românesc. Nu văd, deci, utilitatea de a mă chinui să aduc şi alte argumente.
Dar o voi face.
Însăşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care judecă încălcări ale Convenţiei Europene, care Convenţie apără, inter alia, dreptul de proprietate,
nu consideră uzucapiunea ca o violare a Art. 1 al Protocolului 1 Adiţonal la Convenţie.
În acest sens, în Cauza J.A. PYE (OXFORD) LTD AND J.A. PYE (OXFORD) LAND LTD v. UNITED KINGDOM, Cererea 44302/02, Hotărârea de Mare Cameră din data de 30/08/2007,
CEDO a a faptul că dobândirea dreptului de proprietate de catre posesor prin uzucapiune, deoarece prescriptia achizitiva „urmareste un scop legitim, de interes general”, de natura „a favoriza securitatea juridica”, iar stingerea dreptului de proprietate pentru fostul proprietar nu poate fi considerata ca „lipsita de baza rezonabila” (para 52-final)
Cu stimă.