avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea de 30 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea de 30 de ani

Buna ziua.
In cazul in care un proprietar al unui teren (cu titlu de proprietate) lasa acel teren spre folosinta unei alte persoane, pe baza unei intelegeri verbale, pe o perioada mai mare de 30 de ani, dar in acest timp plateste impozit pe acel teren (proprietarul, apoi urmasii sai), poate fi invocata prescriptia achizitiva de catre posesor? Posesorul nu este un detentor precar?
In cazul in care s-a depus in urma cu cativa ani o plangere la politie pentru tulburare de posesie, iar acea plangere s-a retras ulterior in vederea intelegerii partilor, poate fi considerata ca a intrerupt termenul de prescriptie?

Cu deosebita stima,
Dan C.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 12:04, 6 Februarie 2014
andreigrigoriu a scris:


Stimat forumist,

Aş dori să mă exprim aşa: ,,Vai ce simplu! Cum de nu ne-am gândit la acest lucru, oare?,,

Sincer, înainte de toate, vă ivit să daţi sfaturi în cunoştinţă de cauză. Ar trebui să avem în vedere atât limtele cunoştinţelor de drept pe care avem, cât şi faptul că cineva ar putea chiar să-şi formeze atitudinea în funcţie de sfatul dat, greşit. Este păcat să derutăm justiţiabilii.

Evident, acţiunea petru constatarea prescripţiei achizitive - uzucapiunea, adică - este pe deplin admisibilă. Cel mai simplu argument este chiar existenţa acestei instituţii, de atâţia ani, în dreptul românesc. Nu văd, deci, utilitatea de a mă chinui să aduc şi alte argumente.

Dar o voi face.

Însăşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care judecă încălcări ale Convenţiei Europene, care Convenţie apără, inter alia, dreptul de proprietate, nu consideră uzucapiunea ca o violare a Art. 1 al Protocolului 1 Adiţonal la Convenţie.

În acest sens, în Cauza J.A. PYE (OXFORD) LTD AND J.A. PYE (OXFORD) LAND LTD v. UNITED KINGDOM, Cererea 44302/02, Hotărârea de Mare Cameră din data de 30/08/2007, CEDO a a faptul că dobândirea dreptului de proprietate de catre posesor prin uzucapiune, deoarece prescriptia achizitiva „urmareste un scop legitim, de interes general”, de natura „a favoriza securitatea juridica”, iar stingerea dreptului de proprietate pentru fostul proprietar nu poate fi considerata ca „lipsita de baza rezonabila” (para 52-final)

Cu stimă.


======================================================================== Buna dimineata, in nici un moment nu am pus la indoiala vastele dumneavoastra, cunostinte in domeniu, incontestabil sunteti un profesionist al dreptului. insa, fac mentiunea ca aprecierea mea in raport cu speta este in cunostinta de cauza, nu am facut aceasta apreciere sa derutez justitiabilii sau sa irit pe cineva anume. Clar, dupa cum obs. este o opinie .......................... justitiabilul este liber sa faca ce doreste, avand in vedere speta, noi nu cunoatem foarte multe amanunte, insa, atat proprietarul cat si detinatorul precar ajunsi in fata instantei fiecare se va apara si va proba cu ce poate.... asA ca.... ramane de vazut. insa, este drept ca legiuitorul SANCTIONEAZA dezinteresul proprietarilor fata de imobilelelor. cu stima.
Stimate forumist @soimul2010,

În mod clar nu este un conflict între noi, mai mult decât atât, observ că aveți fair-play.

V-am scris mesajul într-o formă ușor ironică, deoarece consider că aveți o opinie eronată asupra unor instituții de drept civil foarte importante.

Pentru a clarifica, însă, necesitatea postării răspunsului în forma în care am făcut-o, poate ar fi cazul să arăt aspecte privind respectivele instituții:

1. Într-adevăr, dreptul de proprietate este imprescriptibil. Acest lucru înseamnă că nu se stinge prin neuz.

Dar, mai precis, ce trebuie să înțelegem prin acest fapt? Trebuie să înțelegem că nu se stinge prin prescripția extinctivă. Prescripția extinctivă este o modalitate de stingere a dreptului material la acțiune, dacă nu a fost exercitat în termenul de prescripție.

2. Ce legătură are imprescriptibilitatea dreptului de proprietate cu inadmisibilitatea uzucapiunii?. Nici una.

Prescripția achizitivă este o instituție de drept foarte diferită de prescripția extinctivă. Dacă prescripția extinctivă este un mod de stingere a dreptului material la acțiune, prescripția achizitivă este un mod de dobândire a unui drept real principal.

Prin urmare, nu este vorba că acțiunea de apărare a proprietății ar fi prescrisă, ci că proprietarului neposesor și nediligent i se poate opune un mod de dobândire a proprietății de către posesorul neproprietar, în anumite condiții.

Așadar, în nici un caz, imprescriptibilitatea dreptului de proprietate nu se referă la prescripția achizitivă, ci la cea extinctivă.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Posesorul law_and_order law_and_order salut, eu sunt noua aici deci daca nu am pus intrebarea unde trebuia va rog sa ma scuzati. In momentul de fata invat pentru o restanta la civil - drepturile ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters83715 ContSters83715 Cineva a primit un teren de la ICS Mogosoaia in FOLOSINTA, pe baza de adeverinta, care sa ii foloseasca si in caz de control. Acum dupa 30 de ani este ... (vezi toată discuția)