avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Cineva a primit un teren de la ICS Mogosoaia in FOLOSINTA, pe baza de adeverinta, care sa ii foloseasca si in caz de control.
Acum dupa 30 de ani este intrunita dovada uzucapiunii datorita folosintei si cultivarii terenului (cu martori, ingradire si expertiza )? Procesul a fost inceput printre altele pt ca " nu exista excedent de teren in comuna") ..... si a fost pierdut.
In mod corect Pe langa dovada folosintei ce alta conditie trebuie indeplinita obligatoriu pt uzucapiune. Sau este suficienta? Multumesc pt raspunsul exact.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters83715, utilizator
Daca este detentor precar nu poate uzucapa.
Ar trebui sa mearga cu actul la un avocat si sa se sfatuiasca indelung...daca doreste sa incerce sa uzucapeze...
Din ce spuneti nu exista sanse...dar...poate exista un dar...
ce insemna detentor precar. El s-a comportat ca un proprietar si a ingrijit si cultivat terenul. El nu a platit impozite deoarece este veteran de razboi si in acest context, plata impozitelor este scutita pentru veterani, deci era scutit. Nu poate faca dovada platii fiind scutit prin statutul lui. Deja a pierdut procesul. Se ridica multe semne de intrebare...... De ce s-a depus de catre primarie un titlu de proprietate al unui proprietar care nu era nici din localitate nici nu avea legatura cu terenul...... , de ce primaria raspunde ca nu are excedent de teren, cand teren nu e ocupat de altcineva, dar e pe raza comunei, (Terenul nu poate disparea pur si simplu), apoi S-a incalcat dreptul la aparare... Avocatul a fost pe hol si nu a intrat in sala, datorita unei situatii stupide in care numerele care se striga nu sunt strigate si pe holul instantei. Si s-a judecat "rapid" fara sa se repuna pe rol, asa cum a cerut avocatul, neputand sa spuna toate aceste lucruri. Oare e corect asa?

ce trebuia sa faca ca sa nu fie detentor precar? Deci sa aiba dreptul la uzucapiune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters83715, utilizator
Pe numele cui sunt evidentele la registrul agricol si primarie cu privire la suprafata respectiva? Daca exista titlu de proprietate emis abuziv, prin falsuri, atunci trebuie sa sesizati parchetul.Titularul acelui titlul de proprietate a fost parte in proces?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
avvalentina, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Terenul IAS Mogosoaia a fost, de fapt, al statului, prin ADS. Odata cu reconstituirea dreptului de proprietate, ADS-ul (respectiv ICAS Mogosoaia) a pus la dispozitia comunelor invecinate teren pentru emiterea titlurilor de proprietate (in general pentru legea 1/2000 sau celor care, conform legii 18/1991, au detiunt calitatea de actionari la fostele IAS-uri). Acum 30 de ani (deci in 1982) IAS Mogosoaia nu avea calitatea de proprietar, terenul fiind scos din circuitul civil si existand doar proprietate cooperatista / de stat. De asemenea, opinia mea este ca intre 1959-1990 nu s-a putut indeplini conditia ceruta de uzucapiune (si anume de a poseda sub nume de proprietar), intrucat in timpul regimului comunist nu exista proprietate privata asupra terenului.Iar daca nenea in cauza a folosit terenul ca sa-si puna acolo papusoi si sfecla, in realitate amplasamentul respectiv fiind atribuit unei alte persoane prin titlu de proprietate, (care, banuiesc ca a platit si impozitele), are sanse aproape zero de a uzucapa. Sa nu spunem ca, schimbandu-se proprietarul, ar trebui sa curga un nou termen de 30 de ani impotriva persoanei careia i s-a reconstituit amplasamentul respectiv. Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Modificare suprafata de teren daniela.ilea daniela.ilea Poate ma ajuta si pe mine cineva,am o casa cu teren cu o suprafata de 719 m inscris in cf,in urma masuratorilor sa constatat un plus de 540 de m,am vrut sa ... (vezi toată discuția)
Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Chiriasul devine proprietar? Cati L. Cati L. Buna ziua, As dori sa stiu daca un chirias, care sta 10-12 ani in chirie, fara contract, poate sa poate sa devina proprietar sau sa aiba drept de cota parte ... (vezi toată discuția)