avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chiriasul devine proprietar?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chiriasul devine proprietar?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca un chirias, care sta 10-12 ani in chirie, fara contract, poate sa poate sa devina proprietar sau sa aiba drept de cota parte din apartamentul in care a stat cu "chirie"? Este posibil asa ceva cf. legii?
Astept raspunsul dumneavoastra.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: ContSters30487 , utilizator 12:58, 6 Iulie 2009
Nu este posibil....
Nu , un chirias n u poate deveni proprietar , deoarece , prin intermediul contractului de inchieriere nu i se transmite decat folosinta imobilui, asa incat, dreptul de prioprietate apartine locatorului.Chiriasul are calitatea de detentor precar, lucru ce inseamana ca el stapaneste imobilul pentru altcineva , si nu ca un proprietar. Totusi, prin exceptie , exista posibilitatea intervertirii detentiei precare( adica faptul de a locui in calitate de chirias) , in proprietate. Acest lucru se poate intampla in situatiile in care :
- cand detentorul lucrului primeste cu buna credinta de la o terta persoana, alta decat adevaratul proprietar, un titlu translativ de proprietate asupra lucrului pe care il detine
;b) cand detentorul lucrului neaga dreptul celui de la care detine, prin acte de rezistenta la exercitiul acestui drept;
c) cand detentorul lucrului il transmite, cu titlu particular translativ de proprietate, unui tert care este de buna credinta
d) cand un tert de buna credinta dobandesteposesia lucrului de la detentor, printr-un act cu titlu universal.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
Este imposibil sa deveniti proprietar astfel.
Nu aveti cum deveni proprietar in asemenea conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ContSters83715 ContSters83715 Cineva a primit un teren de la ICS Mogosoaia in FOLOSINTA, pe baza de adeverinta, care sa ii foloseasca si in caz de control. Acum dupa 30 de ani este ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate vio_norv vio_norv Am un imobil pentru care am act de \"vanzare-cumpare\".In acel imobil locuiesc cu acordul meu verbal,niste rude;ei platesc toate cheltuielile,inclusiv ... (vezi toată discuția)
Actiunea posesorie-nelamurire Magna-Charta Magna-Charta Buna seara! As avea si eu o nelamurire cu privire la actiunile posesorii. Nu mi se par clare situatiile in care pot fi introduse aceste actiuni. Ca de ... (vezi toată discuția)