avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare debite
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare debite

Buna ziua!
Sotul meu a preluat functia de Presedinte asociatie locatari si in urma verificari a constatat ca admin. contabila si cenzora nu avea intretinerea platita pe anii 2008-2009 desi in listele de plata de la avizier figurau fara restante si fara penalitati furnizori.Comitetul a hotarat sa li se perceapa penalitate de 0,2%zi intarziere pentru restanta respectiva au fost notificati prin posta pentru suma respectiva, au zis ca vin sa plateasca ceace nu s-a intamplat.
Intrebarea mea este daca s-a procedat corect cu perceperea penalitati si daca putem sa ii actionam in instanta termenul de plata expirand?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ianasi elena , utilizator 17:40, 4 Iunie 2010
Potrivit art.50 din lg. 230/2007 " asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit".
Prin urmare, daca au trecut cele 90 de zile de la scadenta debitorii pot fi actionati in judecata.
puteti actiona in judecata si puteti solicita nu doar plata sumelor restante actualizate cu rata inflatiei, ci si penalitati identice cu cele pe care furnizorii le aplica pentru restantele Asociatiei. Mai mult, daca Asociatia a fost nevoita ca, pentru a plati restantele catre furnizori, sa obtina credite de la banci sau alte institutii se poate solicita si obligarea debitorilor la plata dobanzilor platite bancilor respective.
Puteti sa le actionati in instanta, sunteti inca in termen. Pericolul incepe daca va apropiati de vechimea restantelor de 3 ani, dupa care e posibil sa fie prescrise.

Penalizarile de 0.2% / zi pot fi calculate numai in masura in care exista stipulat in statutul asociatiei, in conditiile legale de calcul al acestora, dupa 30 zile de la data scadenta a cotei, data care trebuia trecuta pe lista. Penalizarile de la furnizori sunt platite din acest procent de 0.2%.
Daca in statut nu sunt prevazute penalizari ale asociatiei, atunci se calculeaza strict penalizarile de la furnizori, proportional cu restanta la momentul respectiv.
Penalitatile sunt stabilite de catre asociatia de proprietari (in adunarea generala sau de catre comitetul executiv), dar nu pot depasi 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, iar cuantumul lor nu pot depasi suma la care s-au aplicat. Acestea sunt prevederile art.49 din Lg 230/2007, unde se mai arata capenalitatile se aplica dupa o perioada de 30 de zile de la termenul de plata.
Multumesc tuturor pentru raspuns!
O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor la intretinere bogdan hanu bogdan hanu Exista o suma minima sau un termen minim dupa care se aplica penalitati la intretinere? Multumesc (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)