avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie crestere copil

buna ziua...va rog sa ma ajutati pentru a intelege cateva nelamuriri
1.anterior nasterii copilulu am fost 6 luni in Cic cu alt copil si 6 luni servici ...cum se calculeaza indemnizatia 85 la suta din ce? din indemnizatia de la primul copil sau venituri anterioare nasterii primului copil?
2.pot intra in activitate pt 6 luni si apoi sa intru in CIC sau exista limite.
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: fechita , utilizator 19:52, 2 Iunie 2010
a) daca cele 12 luni prevazute de OUG nr. 148/2005 sunt acoperite in totalitate de perioada de concediu si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, acordarea acestora se prelungeste corespunzator pana la incheierea duratei de acordare pentru cel din urma copil, conform legii, a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie, la aceeasi valoare cu indemnizatia primita anterior nasterii celui din urma copil;
b) daca cele 12 luni sunt constituite si din perioade in care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit(salarii, activitati independente si activitati agricole) atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe aceasta perioada, inclusiv pe baza celor realizate in perioadele asimilate(concedii de risc maternal, concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului, perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca)

In aceasta situatie, daca din calcul rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita anterior.
In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute de lege in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei.
Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.

Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului lunar se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta nr.148/2005, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii acordare indemnizatie crestere copil DrSam DrSam Buna ziua am si eu o intrebare referitor la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului= situatia mea este urmatoarea=in perioada2004-2005 am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al doilea copil georgiana stanciu georgiana stanciu buna ziua Am nevoie de o lamurire si de un sfat : am un copil de 1 an si 9 luni si sunt gravida in prima luna. Trebuie sa incep munca in luna iulie a acestui ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie de maternitate ioanalapuste ioanalapuste Buna ziua, momentan sunt in concediu de maternitate si sunt insarcinata cu cel de al doilea copil. Doresc sa renunt la concediul de maternitate si sa ma ... (vezi toată discuția)