Am o fetita a carui tata a refuzat sa o recunoasca, iar eu nu l-am dat in judecata pt paternitate. Tot aud de alocatii pentru familiile monoparentale, de scutire de impozit, dar copilul meu nu a primit niciodata nimic in plus fata de ceilalti copii. Am intrebat la primarie daca pot primi acea alocatie pt copiii din astfel de familii si mi s-a spus ca nu are dreptul. La serviciu mi s-a spus ca nu primesc nicio reducere de impozit. Ok, aici am inteles ca se reduce impozitul in functie de salariul pe care il am, dar nu inteleg ce e cu alocatia aceea pt familii monoparentale.De aceea va rog frumos sa imi spuneti care sunt drepturile copilului provenit din familii monoparentale. Cand am inscris-o la gradinita, directoarea mi-a spus ca trebuie sa prezinte cazul consiliului de administratie, iar eu nu inteleg de ce. Exista posibilitatea sa o respinga pe considerentul ca nu are tata? Sau are vreun privilegiu pt ca provine dintr-o astfel de familie in sensul ca are prioritate fata de alti copii?
Alocaţia de susţinere pentru familii monoparentale
Alocaţia de susţinere pentru familii monoparentale se acordă familiilor formate din persoană singură şi copii în vârsta de până la 18 ani aflaţi în întreţinere şi care locuiesc împreună cu aceasta.
Persoana singură poate fi o persoană aflată în una din urmatoarele situaţii:
necasatorită;
vaduva;
divortata;
al carei sot/sotie este arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 zile si executa o pedeapsa privativa de libertate;
a fost numit tutore sau i s-a încredintat sau dat în plasament unul sau mai multi copii.
Condiţii de acordare
Salariul minim net pe economie ce se ia în calcul la stabilirea limitei de venituri până la care de acordă alocaţia familială complementară sau, după caz, alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, este de 423 de lei (conf. Legea 236/2008).
Beneficiarii ale căror venituri nete lunare pe membru de familie se situează între 184 lei şi 423 lei, au obligaţia de a completa cererea-tip de acordare (conform modelului prevăzut de Normele metodologice de aplicare a OUG 105/2003, aprobate prin HG 1539/2003) şi de a o înregistra la primăria de domiciliu.