avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutoare de la stat pentru familii monoparentale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutoare de la stat pentru familii monoparentale

Care sunt drepturile unei astfel de familii, unde sotul a murit. Au ramas sotia si 2 copii(de 5 si 1 an). Durata casniciei a fost sub 10 ani.
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 16:18, 28 Ianuarie 2010
Alocaţia de susţinere pentru familii monoparentale se acordă familiilor formate din persoană singură şi copii în vârsta de până la 18 ani aflaţi în întreţinere şi care locuiesc împreună cu aceasta.
Persoana singură poate fi o persoană aflată în una din urmatoarele situaţii:

necasatorită;
vaduva;
divortata;
al carei sot/sotie este arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 zile si executa o pedeapsa privativa de libertate;
a fost numit tutore sau i s-a încredintat sau dat în plasament unul sau mai multi copii.
Cuantumul alocaţiei de susţinere pentru familii monoparentale

Începând cu 1 noiembrie 2008:
pentru familia cu 1 copil = 70 lei
pentru familia cu 2 copii = 80 lei
pentru familia cu 3 copii = 85 lei
pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii = 90 lei
Nota: Pentru familiile beneficiare de ajutor social in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cuantumul alocatiei familiale complementare se majoreaza cu 25%. Plata drepturilor se face de către DMSSF în baza deciziei emise de către directorul executiv al acesteia.

Condiţii de acordare
Salariul minim net pe economie ce se ia în calcul la stabilirea limitei de venituri până la care de acordă alocaţia familială complementară sau, după caz, alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, este de 423 de lei (conf. Legea 236/2008).

Beneficiarii ale căror venituri nete lunare pe membru de familie se situează între 184 lei şi 423 lei, au obligaţia de a completa cererea-tip de acordare (conform modelului prevăzut de Normele metodologice de aplicare a OUG 105/2003, aprobate prin HG 1539/2003) şi de a o înregistra la primăria de domiciliu.

stabilirea dreptului de acordare a alocaţiilor
Alocatia familiala complementara si de sustinere se acorda pe baza de cerere însotita de actele doveditoare privind componenta familiei si a veniturilor realizate.
Dreptul privind cuantumul cuvenit se stabileste prin dispozitie a primarului în a carei raza teritoriala îsi are domiciliul sau rezidenta familia, cu luna următoarele celei în care s-a depus cererea.

Modificarea, suspendarea, încetarea dreptului la alocaţie
Modificarea, suspendarea sau incetarea dreptului se face prin decizie emisa de directorul DMSSF in baza deciziei primarului.

Suspendarea plăţii dreptului intervine în următoarele situaţii:

pe perioada încredintarii copilului unei institutii de asistenta sociala sau unui asistent maternal profesionist;
neprezentarea din trei în trei luni referitoare la frecventarea cursurilor în cazul copiilor de vârsta scolara;
Încetarea plăţii dreptului intervine în următoarele situaţii:

venitul net realizat pe membru de familie depaseste cuantumul de 423 lei/membru de familie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru familia monoparentala pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua, Am un baiat student anul V la medicina loc cu taxa .Primeste pensia de urmas in cuantum de 350 ron.Venitul meu net era in luna martie de 340 ron ... (vezi toată discuția)
Venit pentru parinte unic aadriana aadriana Stiu ca exista un venit, un ajutor pentru parintii singuri.Nu stiu exact in ce consta si cui trebuie sa ma adresez.Mentionez ca sotul meu a decedat si am doi ... (vezi toată discuția)
Familie monoparentala dada1 dada1 Am o fetita a carui tata a refuzat sa o recunoasca, iar eu nu l-am dat in judecata pt paternitate. Tot aud de alocatii pentru familiile monoparentale, de ... (vezi toată discuția)