avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea nr.247/2005
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea nr.247/2005

Socrul meu a cumparat in 1938 un teren agricol de 5 ha in com. Sarulesti- Calarasi. Socrul meu NU a locuit niciodata in aceasta comuna. Dupa venirea regimului comunist au inceput sa se ceara adeverinte de avere la serviciu. Socrul meu, inginer agronom, lucra ca profesor la un liceu agricol din Curtea de Arges unde se stabilise dupa casatorie. Prin casatorie mai dobandise inca 3 ha de fanete si livada. Daca ar fi declarat ca are 8 ha de teren ar fi fost declarat chiabur si ar fi fost dat afara din servici, asa ca a omis cele 5 ha din declaratie iar terenul l-a parasit pur si simplu, adica nu l-a mai cultivat si nici impozit nu a mai platit. In 1953 terenul a fost alipit CAP Sarulesti, formata din taranii din comuna.
Dupa aparitia Legii 18/1991, socrul meu a depus cerere in conformitate cu legea , solicitand punerea in posesie pe vechiul amplasament conform cu vecinatatile inscrise in actul de vanzare-cumparare atasat la cerere in copie. In prima faza primarul a vrut sa testeze daca noi stim unde a fost terenul: La CAP sau la IAS, INCERCAND SA NE BAGE PE GAT ACTIUNI IAS. Am refuzat si ne-am adresat judecatoriei Oltenita care ne-a dat castig de cauza, adica socrul meu a fost declarat proprietar a 5 ha teren agricol si nu actionar la IAS.
In faza a 2-a , primarul a inceput sa ne minta si sa ne amane cu punerea in posesie, dupa ce ne eliberase adeverinta care tinea loc de Titlu de proprietate pana la punerea efectiva in posesie. Lupta noastra pentru a fi pusi in posesie a semanat cu lupta cu morile de vant din cunoscutul roman. Toate solicitarile noastre scrise sau verbale, memoriile la ministere, guvern, presedintie, comitete si comisii au ramas fara niciun rezultat, primaria nechemandu-ne la nicio punere in posesie.
In 2005 ni s-a spus ca nu mai exista teren agricol in comuna Sarulesti, tot terenul fiind dat atat celor care au solicitat reconstituiri cat si constituiri de proprietati.
La 11 martie 2005 ne-am adresat Judecatoriei Lehliu-Gara cu o plangere in care am aratat nedreptatile care ni s-au facut. Dupa un an si ceva Judecatorul a dat o hotarare stranie prin care s-a refuzat judecarea cauzei aratand ca cei care au primit teren pe vechiul nostru amplasament l-au obtinut legal pe baza Legii 18/1991 si ca deoarece proprietatea asupra terenului revendicat de noi se afla la tertzi sa fie si acestia inclusi in proces ( si au fost inclusi) dar Comisia Comunala si Judeteana sa fie scoase din cauza.
Ne-am adresat Tribunalului Calarasi in vara anului 2006. Din cauza ca multi titulari de Titluri de Proprietate emise pe vechiul nostru amplasament murisera, au fost citati o gramada de mostenitori ale caror adrese nu erau exacte si din aceasta cauza procesul a fost suspendat de doua ori pentru neindeplinirea procedurilor. Acum cand suntem aproape de indeplinirea procedurilor, ultimii 3 mostenitori fiind citati prin publicitate largita, am solicitat anularea tuturor Titlurilor de Proprietate emise de Comisia Judeteana pe terenul autorului Susu Ion, socrul meu si punerea noastra in posesie pe acest teren si eliberarea Titlului de Proprietate in conf. cu Legea nr.247/2005, Titlul V-Modificarea si completarea Legii nr.169/1997 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991- Articol unic-paragraful 1-subparagraful a)-(iii) care arata ca:
"Art. lll. - (1) Sunt lovite de nulitate absoluta , potrivit dispozitiilor legislatiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, urmatoarele acte emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentei legi:
a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in favoarea persoanelor care nu erau indreptatite , potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt :
(i)..........
(ii)..........
(iii) actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost inscrisi in cooperativa agricola de productie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate ;
(iv)........"

Doresc sa stiu daca am incadrat bine cauza in aceasta lege si daca as putea avea probleme la pronuntarea hotararii in acest recurs de catre Tribunal. Va multumesc anticipat ! ion. albu@coolprint.ro
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 10:24, 3 Iunie 2010
Daca socrului i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra acelui teren prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila, invocarea art.III din Legea nr.169/1997 ca temei legal al cererii de chemare in judecata, este corect in principiu. Ramane ca instanta sa aprecieze sustinerile si probatoriul administrat si, pe cale de consecinta va pronunta solutia corecta. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate absoluta titlu proprietate emil6702 emil6702 Buna seara! Sunt amenintat ca voi fi chemat in judecata de un alt mostenitor pt declararea nulitatii absolute a titlului de proprietate deoarece mama mea nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am confrunt cu urmatoarea situație: in 1968 moare ... rendec rendec Buna ziua, Am confrunt cu urmatoarea situație: in 1968 moare de cuius, el are 4 copii si o sotie supravietuitoare, 3 copii renunta si unul din fii devine ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate flori2009 flori2009 Bună! Îmi poate spune cineva cum poate fi anulat un titlu de proprietate obținut fraudulos de un renuntator la moștenire? Un document emis de o instituție ... (vezi toată discuția)