Buna seara,
Am o suprafata de vie de 2 Ha si doresc sa stiu cum as putea sa vand vin ca persoana fizica. Care sunt autorizarile de care am nevoie si de unde la pot obtine si daca pot vinde vinul in bidoane de plastic de 5 l cu dopuri autofiletante. Este nevoie de etichetare? Cum pot sa fac asta?
Vanzarea de vin ( produs accizabil cu aciiza zero) se realizeaza numai prin intermediul unui antrepozit fiscal, infiintat de dumneavoastra sau de altcineva. Nu este profitabil la 2 ha de vie sa va autorizati dvs, intrucat implica investitii in spatii, utilaje, autorizari diverse , cu costuri destul de mari. Autorizarea se realizeaza de catre Autoritatea Nationala a Vamilor prin directiile judetene de accize si operatiuni vamale.
Pentru a comercializa vinul in pet-uri de 5 litri , etichetate, aveti nevoie de asemeni de licenta de imbuteliator , pe care o emite Ministerul Agriculturii prin directiile agricole judetene . Si aceasta implica multe hartii si costuri. Dar cel mai bine va pot lamuri institutiile mentionate , care acorda consiliere gratuita la cerere.
Sfatul meu este sa comercializati vinul vrac , este mult mai simplu. Dar luati legatura cu Dir. de Accize si Operatiuni Vamale din judetul dvs.