avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarul vrea sa vanda apartamentul in care stau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarul vrea sa vanda apartamentul in care stau in chirie

buna,
am luat in chirie ( Ca si persoana juridica ) un apartament.

am aflat ca proprietarul doreste sa vand acest spatiu ( nu am aflat de la el )
ce se intampla daca il vinde?
are drept sa ma evacueze inainte de terminarea contractului?
si daca da in ce conditii ( eu mi-am indeplinit toate cinditiile contractuale, deci excludem varianta ca nu am platit la timp chiria samd. )

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:58, 3 Iunie 2010
Poate sa vanda, dar trebuie sa va respecte contractul de inchiriere. Adica noul proprietar nu poate sa va dea afara decat la expirarea termenului pt care a fost incheiat contractul sau daca nu este mentionat acest termen, prin notificare.
Contractul chiar daca e facut pe o perioada de x ani, luni etc., trebuie sa contina si clauze cu privire la rezilierea unilaterala a acestuia. De obicei este mentionata o perioada de preaviz care trebuie respectata. Deci are voie sa va evacueze inainte de terminarea contractului insa cu respectarea perioadei de preaviz.

Si chiar daca il vrea sa-l vanda, exista varianta de a se intelege cu cumparatorul ca acesta sa intre in posesia apartamentului dupa aceasta perioada de preaviz.

Cel mai bine e sa discutati cu proprietarul.
adutescu a scris:

Adica noul proprietar nu poate sa va dea afara decat la expirarea termenului pt care a fost incheiat contractul sau daca nu este mentionat acest termen, prin notificare.

Suneti sigur ?
Odata ce e proprietar pe spatiul respectiv, si neavand nici o legatura cu chiriasul ce l-ar putea impiedica sa-l evacueze?
@gradanat: nu stiu de unde ati tras concluzia ca "trebuie sa contina si clauze cu privire la rezilierea unilaterala a acestuia" - nu este deloc asa. Contractul incheiat pe un anumit termen inceteaza la termen, si se poate (dar nu trebuie) stipula dreptul de denuntare unilaterala.

Potrivit codului civil, locatiunea cu data certa (iar inregistrarea la fisc e o modalitate de obtinere a datei certe) este opozabila noului proprietar, asa cum a spus si adutescu.
Am folosit trebuie cu sensul de "ar trebui". Normal ca poti sa faci contractul cum vrei. Aveti dreptate in privinta incetarii lui la termen, insa eu n-am auzit de contract de inchiriere fara clauze de reziliere unilaterala.

Alte discuții în legătură

Clauze contract de inchiriere adele2012 adele2012 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Detin un imobil pe care l-am inchiriat cu suma de 400 euro, echivalentul in lei. Chiriasul insa a tinut ... (vezi toată discuția)
Proprietarii vor să ne dea afară din apartament. ce valoare mai are un contract de închiriere în condițiile în care ei pot vinde și pot da afară chiriașii oricând vor?! ContSters433623 ContSters433623 Buna ziua, Avem contract de inchiriere pe 3 ani (pana in 2020) si proprietarii vor sa vanda apartamentul, prin urmare ne-au dat scris de ei si semnat, o ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)