avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarii vor să ne dea afară din apartament. Ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarii vor să ne dea afară din apartament. Ce valoare mai are un contract de închiriere în condițiile în care ei pot vinde și pot da afară chiriașii oricând vor?!

Buna ziua,

Avem contract de inchiriere pe 3 ani (pana in 2020) si proprietarii vor sa vanda apartamentul, prin urmare ne-au dat scris de ei si semnat, o notificare de reziliere a contractului. Prin urmare, conform acelei notificari, ar trebui sa plecam din apartament pe 15 august anul acesta.

Proprietarii se absolva de orice obligatii si nu vor sa ne ajute nici macar cu mutatul. Apartamentul era in paragina cand am venit sa locuim in el si noi (chiriasii) l-am renovat si l-am facut frumos, cu banii lor si cu efortul nostru. Acum au venit sa faca poze la ceea ce ne-am straduit noi sa facem frumos cu un efort enorm, ca sa-l puna pe internet la vanzare.

Pot proprietarii in mod legal sa faca ceea ce am descris mai sus? Ce valoare mai are un contract de chirie in conditiile in care proprietarii pot vinde si pot da afara chiriasii oricand vor ei!?

AL
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de inchiriere poate fi denuntat unilateral prin notificare, cu respectarea termenului de preaviz stabilit. Referitor la imbunatatirile realizate asupra imobilului inchiriat se pot solicita despagubiri, daca lucrarile au fost facute cu acordul prealabil al locatorului, si se poate invoca dreptul de retentie.
AFARA VA POATE DA NUMAI CU O HOTARARE JUDECATOREASCA DEFINITIVA SI IREVOCABILEA. EXECUTORUL JUDECATORESC NU VINE SA VA EVACUEZE CHIAR DACA ESTE TITLU EXECUTORIU (ADICA CONTACTUL ESTE INREGISTRAT LA ANAF) . VETI FI CHIRIASII CUMPARATORILOR. TOTUL DEPINDE DE CLAUZELE TRECUTE IN CONTRACTUL DE INCHIRIERE. BIU”
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
cretu49, utilizator
Posibilitatea denuntarii unilaterale de catre oricare dintre parti este prevazuta de codul civil in materie de locatiune, pentru situatia in care locatiunea s-a incheiat fara determinarea duratei. Deci, nu orice contract de locatiune da posibilitatea partilor sa se razgandeasca (unilateral) in orice moment, ci doar cel incheiat pe perioada nedeterminata.
Inchirierea locuintei este o varietate a contractului de locatiune, cu reguli particulare. Astfel, art. 1825 alin.(2) NCC reglementeaza situatia in care locatorul poate denunta unilateral contractul incheiat pe o perioada determinata:
-daca s-a prevazut in contract- ceea ce inseamna ca partile, la incheierea contractului, au cazut de acord cu privire la acest aspect
-daca motivul acestei denuntari este “satisfacerea nevoilor locative proprii sau ale familiei sale”
Cu precizarea prealabila a faptului ca nu sunt practician, m-as hazarda sa afirm ca nu deslusesc motivatia legiuitorului cu privire la acest aspect , avand in vedere faptul ca dovada in sens contrar mi se pare greu de imaginat pentru ceva ce urmeaza sa se intample in viitor. Mai exact, cum as putea sa combat, in calitate de chirias, declaratia locatorului ca a ales sa denunte unilateral contractul deoarece urmeaza sa-si satisfaca, dupa incetarea locatiunii, nevoi locative proprii sau ale familiei sale?
- daca respecta un termen de preaviz de minim 60 zile ( nu 30) , in cazul in care intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o luna sau mai mare.Problema este daca exista in contractul de inchiriere o clauza de denuntare unilaterala cu preaviz conform art. 1825 alin2 cod civil.Fiindca o astfel de clauza de denuntare unilaterala se contrazice cu perioada de trei ani ( pina in 2020) pentru care a fost incheiat contractul de inchiriere.Clauza de denuntare unilaterala se stipuleaza , in mod firesc , pentru a contractul de inchiriere incheiat pe perioada nedeterminata.In cazul in care exista o astfel de clauza de denuntare totul depinde de interpretarea data de instanta referitor la validitatea acelei clauze fata de termenul pentru care a fost incheiat acel contract de inchiriere.Contractul de inchiriere este opozabil cumparatorului ( pe care trebuie sa-l notificati ) pina la desfiintarea acestuia de instanta de judecata.
Imbunatatirile trebuiau facute cu acordul proprietarului si trebuia precizat in contract daca c-valoarea lor se scade din chirie. E un risc pe care vi l-ati asumat daca nu ati precizat nimic. Puteti cere in instanta recuperarea acelor bani, dar dureaza si trebuie sa faceti dovada cu facturi sau cu martori. Uneori chiria e mica datorita lipsei imbunatatirlor.
In ce priveste vanzarea, si acest aspect trebuia mentionat in contractul de inchiriere.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
carmen2010, utilizator
Sincer ma mir ca domnisoara avocat nu cunoaste legislatia referitoare la locatiune. Nu poate domnule sa va dea afara daca respectati clauzele contractuale, Nu cred ca in cazul inchirierii unui apartament chiriasul e de acord cu o clauza de reziliere unilaterala atunci cand respecti clauzele contractuale. Eu nu am auzit de asa ceva. Si din cate stiu un contract de inchiriere al unei locuinte nu se face pe termen nelimitat. Daca proprietarul decedeaza el poate fi opozabil maxim cinci ani de la data semnarii. Si mai stiu ca cel care cumpara isi asuma acest contract, adica nu va poate evacua. Bineinteles daca acest contract intruneste conditiile legale
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
adimanea, utilizator

Alte discuții în legătură

Denuntare unilaterala contract inchiriere ctbv2015 ctbv2015 Buna seara, Din ce am citit pe internet si prin articolele noi ale Codului Civil am inteles ca un contract de inchiriere poate fi denuntat unilateral de ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi cu contract simib101 simib101 Buna ziua, as avea nevoie de ajutor. Sunt chirias si imi platesc in fiecare luna toate cheltuielile inclusiv banii pe chirie. Acum cateva zile proprietara a ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala a contractului de locatiune incheiat pe durata determinata ancacornelia ancacornelia buna ziua, am incheiat un contract de locatiune pana in oct 2019 cu urm prevederi la capitolul Incetarea Contractului: - prin denuntare unilaterala al ... (vezi toată discuția)