avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Denuntare unilaterala contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Denuntare unilaterala contract inchiriere

Buna seara,

Din ce am citit pe internet si prin articolele noi ale Codului Civil am inteles ca un contract de inchiriere poate fi denuntat unilateral de catre locator cu respectarea unui preaviz de 60 de zile si ca aceasta denuntare trebuie facuta in scris catre locatarul imobilului.
Eu am in contract aceasta clauza specificata: "Denuntarea unilaterala se face cu acordul ambelor parti cu un preaviz de 30 de zile".
Asta inseamna ca mai poate denunta locatorul contractul fara acordul meu ca locatar?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2017
ctbv2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: ctbv2015 , utilizator 23:23, 17 Aprilie 2017
Conform dispozitii contractual asumate ,termenul de reziliere reciproc aplicabile este de 30 de zile
Multumesc pentru raspuns. Bun deci daca eu ca locatar nu sunt de acord, nu are cum sa rezilieze acest contract. Mai ales ca nici macar nu mi-a adus vreun motiv rezonabil si mi-a comunicat asa verbal la vreo 14 zile dupa ce mi-a luat banii pe prima luna + garantie, ca la sfarsitul lunii sa ne mutam...
Atat timp cat oricare parte intelege sa notifice oficial interesul pentru reziliere contract-cu respectarea termenului contractual asumat de catre parti,nu se poate discuta despre "acordul" celeilalte parti
Posibil ca in contractul de locatiune sa fie prevazuta si asumata clauza ca in cazul in care un litigiu nu se poate solutiona amiabil,partea interesata se poate adresa instantei de judecata
In speta dv exista contract incheiat si semnat de locator si de dv ?
Atat timp cat exista contract asumat de catre parti,iar locatorul a informat strict verbal interesul pentru reziliere cu impunerea eliberarii spatiului la o data anume-dar fara parcurgerea procedurii prealabile-contractual asumate,dv ca si locatar sunteti indreptatit sa solicitati respectarea termenilor contractual asumati
Daca amiabil nu puteti solutiona,aveti dreptul sa va adresati instantei de judecata ,sa solicitati dispunerea de hotarare prin care locatorul sa fie obligat la acoperirea prejudiciului material inclusiv plata de daune
Nu exista clauza de a ne adresa instantelor, dar e clar din cate am inteles ca daca nu ne putem intelege pe baza contractului, proprietarul oricum trebui sa faca plangere in instanta pentru a putea rezilia acest contract. Altfel nu poate executa chiriasii. Eu n-am nevoie sa ii fac vreo plangere, vreau doar sa ma lase sa locuiesc si sa respecte contractul care l-a semnat in urma cu 16 zile. Nu-mi convine sa ma mut de cate ori se razgandeste proprietarul asupra inchirierii apartamentului. Nu exista motive din partea mea sa generez o astfel de situatie (scandaluri, neplata facturi/chirie), evident imposibil intr-un timp atat de scurt.
Si o alta nelamurire care o am... legata de denuntarea asta unilaterala: la ce mai semnam un contract daca oricare dintre parti se poate razgandi oricum si legea ii permite sa rezilieze contractul oricand respectand acel preaviz. Putem foarte bine trai si fara contract ca tot aia e din cate inteleg eu. La ce mai semnez un contract pe 1 an de zile, daca dupa 2 saptamani proprietarul se razgandeste si legea ii permite sa rezilieze contractul. Tot ce pot castiga e 30-45 zile cu ajutorul instantei ca sa imi gasesc alt apartament de inchiriat. Si tot asa... Chiar mi se pare total incorect si sper sa-mi explicati dumneavoastra in caz ca am inteles eu gresit procedura si legea.
"Denuntarea unilaterala se face cu acordul ambelor parti cu un preaviz de 30 de zile".
Daca ati reprodus ad litteram clauza din contract, exprimarea este cel putin defectuoasa, astfel incat dumneavoastra ati inteles ca este nevoie de acordul partilor in momentul in care una dintre ele doreste sa denunte unilateral contractul.
Ceea ce vroia sa spuna, de fapt, clauza respectiva, este ca partile s-au inteles ( deci a existat anterior un acord al lor in acest sens) ca oricare dintre ele sa poata denunta unilateral contractul.
Cu alte cuvinte, din momentul in care ati semnat contractul, fara sa va dati seama, ati acceptat ca locatorul sa se razgandeasca in orice moment, cu singura conditie a respectarii termenului de preaviz de 30 zile.
Daca ar fi vorba de un acord la momentul la care se doreste incetarea, nu s-ar mai justifica denuntarea unilaterala, ar fi lipsita de sens.
Nu este corect din punct de vedere juridic “denuntarea unilaterala prin acordul partilor”. Denuntarea unilaterala si acordul partilor reprezinta cauze distincte de incetare a contractului.
Pentru a justifica, reproduc art.1321 Cauzele de incetare , “asezand” aceste cauze una sub alta, astfel incat sa fie mai “vizibil” faptul ca sunt distincte:
Contractul încetează, în condiţiile legii,
-prin executare,
-acordul de voinţă al părţilor,
- denunţare unilaterală,
-expirarea termenului,
- îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea condiţiei,
- imposibilitate fortuită de executare,
precum şi din orice alte cauze prevăzute de lege.
Oricum, pana si termenul “unilateral” ne duce cu gandul la faptul ca nu este vorba de un acord, ci de manifestarea vointei unei singure parti ( si nu a amandurora).

Din alt punct de vedere, denuntarea unilaterala si rezilierea/rezolutiunea sunt esentialmente distincte. O “traducere” din termeni juridici in limbaj comun care ar putea exemplifica distinctia:

Denuntarea unilaterala = pentru ca ASA VREAU EU! (fara a fi necesar sa justific)
Reziliere/rezolutiune= pentru ca celalalt A GRESIT CU CEVA

Alte discuții în legătură

Proprietarii vor să ne dea afară din apartament. ce valoare mai are un contract de închiriere în condițiile în care ei pot vinde și pot da afară chiriașii oricând vor?! ContSters433623 ContSters433623 Buna ziua, Avem contract de inchiriere pe 3 ani (pana in 2020) si proprietarii vor sa vanda apartamentul, prin urmare ne-au dat scris de ei si semnat, o ... (vezi toată discuția)
Plata chiriei specificate in contract, mai mica decat cea reala geoeric geoeric Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala a contractului de locatiune incheiat pe durata determinata ancacornelia ancacornelia buna ziua, am incheiat un contract de locatiune pana in oct 2019 cu urm prevederi la capitolul Incetarea Contractului: - prin denuntare unilaterala al ... (vezi toată discuția)