avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Sucursala practica alt tarif decat propriul agentul
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Sucursala practica alt tarif decat propriul agentul

Sunt agent de asigurari la o anumita societate, am incheiat contractul de mandat chiar cu sucursala si dispun de un user si o parola (in conditiile in care RCA-urile se emit electronic) si tarifele la RCA-uri sunt date de program. Dar sucursala de care apartin practica alte tarife pentru RCA-uri, dand tot felul de reduceri , ba de la director, ba scade comisionul, ba nu stiu ce mai face incat ma simt prost sa fac un RCA la tariful dat de sistem (nu hotarat de mine) si sa risc sa-mi reproseze clientul ca mi-am pus deasupra la pret in cazul in care afla ca la sucursala i s-ar fi facut mai ieftin. Plus ca nu mi se pare normal, mie imi suna a concurenta neloiala fata de proprii agenti si o forma de discreditare fata de noi. E legala treaba asta din partea lor ?
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
DorinPavel, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:41, 3 Iunie 2010
Buna ziua !
Contractul de mandat constituie legea partilor si , raportat la prevederile acetuia , puteti sa aveti o discutie cu societatea de asigurari in acest sens . Asa ca , cititi prevederile contractului si in limita acestuia discutati despre oportunitatea de a beneficia de discounturi / reduceri ale politelor de asigurare , daca si mai ales in ce conditii puteti acorda si dvs. aceste facilitati propriilor clienti .
Bafta !
Am vb cu ei despre posibilitatea de a acorda si eu aceste reduceri si ar insemna sa ma duc pentru fiecare RCA la ei la sediu, sa mi-l faca directorul si nu s-ar comisiona, cu alte cuvinte as face munca voluntara, ba as mai consuma si timp si benzina sa ma deplasez la ei ....ca sa nu primesc nici un comision. Inspectorii de acolo dau reducerile astea pt ca ei oricum nu sunt platiti la comision, fiind angajati cu contract de munca si au un target de indeplinit. Niciunde in oras, vreo sucursala de la alta firma de asigurari nu practica tarife diferite fata de proprii agenti. O astfel de situatie poate crea impresia platitorilor de asigurari RCA ca noi, agentii, suntem niste jepcari, ceea ce nu e normal. Sucursala ar merita ca toti agentii sa reziliem contractele si sa vedem cum isi mai ating inspectorii de acolo target-urile de unii singuri, ca pana la urma grosul incasarilor il fac agentii. Exista insa vreo reglementare CSA despre tarifele diferentiate practicate de sucursala si agent?
Da, exista asiguratori carora normele interne/dispozitiile legale date de board , le permit sa acorde reduceri procentuale , altele decat cele deja rezultate direct din aplicatia on-line si implicit din sistemul bonus-malus.

In cadrul unui asigurator, nu este obligatoriu ca toate sucursalele / agentiile sa practice reduceri sau aceleasi reduceri la tarifele de baza , sunt avantajate sucursalele zonale si judetene care in principiu au un portofoliu / potential mai mare de clienti sau oferteaza pentru clienti corporate.

Aceste reduceri sunt permise a fi practicate / aplicate inclusiv de catre intermediarii (brokeri , asistenti in brokeraj persoane fizice sau juridice) care au deja un istoric de intermediere si de colaborare cu respectivul asigurator ( nu neaparat in materie de intermediere RCA ) , dar care este /a fost concretizat in atingerea target-urilor stabilite sau convenite pe timpul derularii colaborarii dintre asigurator si intermediar.

Intr-adevar este greu de explicat clientilor / potentialilor dvs. clienti aceste mecanisme , care fireste ca nu sunt transparente , dar in principiu nici nu sunt interzise.

Prin norma, CSA solicita asiguratorilor comunicarea tarifelor practicate ptr. RCA , dar care suporta modificari in sensul de reduceri la tarifele de baza , din mai multe motive printre care si cel expus de dvs.

Fireste, o majorare a tarifelor de baza este determinata de rata mare a daunei RCA la nivel de asigurator.

CSA limiteaza numai nivelul de comisionare a intermedierilor in asigurari RCA, care inca este de 15% din primele de asigurare incasate.

Deci eu raman cu frustrarea unei lipse de fair-play.
Multumesc tuturor pt. raspunsuri, o zi buna va doresc !
Ca sa nu mai aveti astfel de probleme este bine sa conlucrati mai stans cu inspectorul coordonator care va poate facilita sa practicati aceleasi reduceri ca si el.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de mandat nelubt nelubt Colaborez cu un asigurator in baza unui contract de mandat PJ. Asiguratorul a impus vinzarea conditionata a politelor RCA cu o asigurare de locuinta - \"la ... (vezi toată discuția)
Pfa in asigurari ggrama ggrama Ca si PFA pot sa prestez servicii de asigurare pentru mai multe societati de asigurare ? sau numai pentru una ? (vezi toată discuția)
Polita rca Jeremy Jeremy In urma cu 3 saptamani un prieten de-al meu a facut o polita rca cu reducere de 50% pentru handicapat prin intermediul unui agent broker de asigurari. La ... (vezi toată discuția)