avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... REZILIERE CONTRACT DE MANDAT
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

REZILIERE CONTRACT DE MANDAT

Colaborez cu un asigurator in baza unui contract de mandat PJ. Asiguratorul a impus vinzarea conditionata a politelor RCA cu o asigurare de locuinta - "la pachet" - polita de locuinta se genera automat la emiterea politei RCA.
Initial a stabilit un plan de min 25% polite de locuinte vindute la pachet, iar pentru cei care indeplineau/depaseau baremul se acorda un bonus suplimentar.
Aplicatia de emitere electronica a politelor permitea ca sa anulezi politele de locuinta emise pe care clientii nu le acceptau din diferite motive: nu detineau locuinta, aveau o polita in derulare, nu aveau posibilitatea materiale, sau in ultima instanta nu acceptau sa li se conditioneze cumpararea politei RCA.
Mentionez ca pentru politele anulate nu s-au emis chitante si nu s-au incasat prime de asigurare, deci politele nu erau valabile.
Vazind ca nu prea are succes in vinzarea politelor de locuinte, conducerea asiguratorului a dat o decizie prin care toate politele de locuinte au fost scoase din borderourile de anulare, repuse in aplicatie ca polite restante - cu prime neincasate, si ca sa fie ca cireasa de pe tort, la toate aceste polite primele de asigurare trebuie suportate de inspectorii de asigurare care detin contracte de mandat cu asiguratorul.
Decizia acreat un val mare de nemultumiri, proteste...drept urmare tot conducerea asiguratorului a decis, ca o facilitate acordata angajatilor, ca valoarea primelor de asigurare aferenta politelor de locuinta anulate sa fie constituita ca un plan suplimentar si daca pina la data de 31.08.2010 angajatul nu realizeaza planul initial si cel suplimentar, va suporta diferenta nerealizata din comisioanele pe care asiguratorul va trebui sa le plateasca pentru toate tipurile de asigurari incheiate. Ca sa fie sigur de acest lucru, a impus angajatilor semnarea unui act aditional la contractul de mandat prin care acesta se angajeaza sa plateasca diferenta din comisioanele cuvenite.
CINE NU SEMNEAZA ESTE IMPOTRIVA POLITICII FIRMEI, MOTIV PENTRU CARE I SE VA REZILIA CONTRACTUL DE MANDAT.
Lucrez in acest sistem de aproape 5 ani, timp in care am reusit sa-mi fac un portofoliu de aprox 7-8 mld, din care aproape 50% sunt contracte cu plata in rate.
Daca nu semnez acel act aditional risc sa mi se rezilieye contractul de mandat, daca semnez mai mult ca sigur nu voi realiza pina la 31.08.2010 planul initial plus cel suplimentar si va trebui sa platesc diferenta (15-30000ron).
Am rate la banca, copii la facultate, parinti in virsta.
Intrebarea mea este:
- daca nu semnez actul aditional si imi este reziliat contractul de mandat, pot solicita asiguratorului plata comisioanelor la politele incheiate de mine cu plata in rate pina la terminarea acestora?
Cel mai recent răspuns: ovidiums , utilizator 23:51, 21 Iunie 2010
Raspunsul categoric este NU !Prin incetarea contractului de mandat, pierdeti calitatea de intermediar si deci incasarile ratelor nu le mai faceti dv. pentru a primi comision.
Ati mai discutat acest aspect (privind vanzarea conditionata) si ati primit niste sfaturi.
O sesizare la CSA privind aceste nereguli practicate de firma, ar putea rezolva ilegalitatea "politicii" firmei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iunie 2010
nucu$, utilizator
Nu ne-ati spus daca, de la postarea primului anunt pe acest site, de pe urma caruia ati primit si cateva sfaturi, ati intreprins ceva in solutionarea acestei probleme. :-/

Banuiesc ca aceasta decizie trebuie sa fie luata de directorul unei sucursale, fapt ce trebuie imediat sesizat la centrala societatii; ulterior, la CSA si, ca ultima varianta, in instanta.Incefrcati sa rezolvati problema pas cu pas si veti avea succes, cu siguranta.:)
Conditionarea vanzarii unei polite de o alta polita este la fel de ilegala ca si vanzarea la pachet a unor produse in comertul de toate zilele. Subscriu ideii de a sesiza CSA si ulterior instantele de judecata. Procedeul este tot mai frecvent si de aceea trebuie luat atitudine. Recent am fost sa-mi cumpar un produs de la o farmacie amplasata in incinta unui mare supermarchet si mi s-a oferit la pachet cu alte doua produse, depasindu-se de peste doua ori pretul.
Nu am intreprins inca nimic, intrucit pina la acest moment conducerea nu a emis o snactiune scrisa.
Avem un termen limita pina la care trebuie sa semnam acele acte aditionale, in caz contrar se vor rezilia unilateral contractele de mandat si mai nou ni se cere si prezentarea demisiei
Buna ziua ,
asiguratorul la care va referiti practica asemenea politici si strategii de vanzare/promovare a produselor de multi ani si fara indoiala le va mai practica...fara nici o constrangere legala.

Daca "pachetul " contine polita RCA (obligatorie-impusa de lege) strict pentru care a optat clientul si polita de locuinta (facultativa) nu poti obliga clientul sa subscrie facultativa , nemaivorbind de faptul ca polita se semneaza de parti, in cunostinta de cauza.

Abia odata cu aplicarea obligativitatii de a incheia asigurare de locuinta, clientul, daca si numai daca este de acord cu "pachetul" , va putea incheia ambele polite.

Spre deosebire de inspectorii de asigurari care sunt angajatii proprii ai asiguratorului , cu contracte individuale de munca , deci aflati strict sub raport de dreptul muncii , dumneavoastra aveti incheiat un contract de mandat persoana juridica, deci contract comercial .

Va puteti negocia conditiile si termenii contractuali din pozitia (mai confortabila) pe care v-o ofera calitatea de agent de asigurare/intermediar si ma refer la faptul ca orice modificare a conditiilor , propusa de catre asigurator trebuie convenita si consemnata in acte aditionale -parte integranta din contract.

Daca asemenea conditii - pe buna dreptate - nu va mai convin , puteti rezilia contractul si implicit va puteti proteja portofoliul de clienti respectiv de polite incheiate, transferandu-l succesiv la alt asigurator.

Nu stiu ce prevede contractul dvs.de mandat , insa , de regula, in caz de reziliere, vi se cuvine comisionul aferent politelor intermediate de dumneavoastra, adica pana la ultima rata aferenta ultimei polite incheiate inainte de rezilierea efectiva a contractului (atentie, clientii dvs. trebuie instructionati sa plateasca ratele de prima direct in contul asiguratorului, iar dvs. sa aveti dovada platii - chit/op/fv , pentru ca numai asa va veti putea administra si controla portofoliul, pana la trasferarea lui pas-cu pas la alt asigurator).

Alte discuții în legătură

VÂnzare conditionata nelubt nelubt Sunt angajat al unei societati de asigurare reasigurare. Din luna decembrie 2009 s-a trecut la emiterea electronica a politelor de asigurare RCA. Prin decizia ... (vezi toată discuția)
Sucursala practica alt tarif decat propriul agentul DorinPavel DorinPavel Sunt agent de asigurari la o anumita societate, am incheiat contractul de mandat chiar cu sucursala si dispun de un user si o parola (in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Retur de comision companie de asigurari Roxana Popa Roxana Popa buna ziua,as vrea sa stiu daca ,o firma de asigurari cu care am colaborat prin contract de mandat,in anul 2011,poate sa imi ceara acum printr-o notificare sa ... (vezi toată discuția)