avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... REZILIERE CONTRACT DE MANDAT
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

REZILIERE CONTRACT DE MANDAT

Colaborez cu un asigurator in baza unui contract de mandat PJ. Asiguratorul a impus vinzarea conditionata a politelor RCA cu o asigurare de locuinta - "la pachet" - polita de locuinta se genera automat la emiterea politei RCA.
Initial a stabilit un plan de min 25% polite de locuinte vindute la pachet, iar pentru cei care indeplineau/depaseau baremul se acorda un bonus suplimentar.
Aplicatia de emitere electronica a politelor permitea ca sa anulezi politele de locuinta emise pe care clientii nu le acceptau din diferite motive: nu detineau locuinta, aveau o polita in derulare, nu aveau posibilitatea materiale, sau in ultima instanta nu acceptau sa li se conditioneze cumpararea politei RCA.
Mentionez ca pentru politele anulate nu s-au emis chitante si nu s-au incasat prime de asigurare, deci politele nu erau valabile.
Vazind ca nu prea are succes in vinzarea politelor de locuinte, conducerea asiguratorului a dat o decizie prin care toate politele de locuinte au fost scoase din borderourile de anulare, repuse in aplicatie ca polite restante - cu prime neincasate, si ca sa fie ca cireasa de pe tort, la toate aceste polite primele de asigurare trebuie suportate de inspectorii de asigurare care detin contracte de mandat cu asiguratorul.
Decizia acreat un val mare de nemultumiri, proteste...drept urmare tot conducerea asiguratorului a decis, ca o facilitate acordata angajatilor, ca valoarea primelor de asigurare aferenta politelor de locuinta anulate sa fie constituita ca un plan suplimentar si daca pina la data de 31.08.2010 angajatul nu realizeaza planul initial si cel suplimentar, va suporta diferenta nerealizata din comisioanele pe care asiguratorul va trebui sa le plateasca pentru toate tipurile de asigurari incheiate. Ca sa fie sigur de acest lucru, a impus angajatilor semnarea unui act aditional la contractul de mandat prin care acesta se angajeaza sa plateasca diferenta din comisioanele cuvenite.
CINE NU SEMNEAZA ESTE IMPOTRIVA POLITICII FIRMEI, MOTIV PENTRU CARE I SE VA REZILIA CONTRACTUL DE MANDAT.
Lucrez in acest sistem de aproape 5 ani, timp in care am reusit sa-mi fac un portofoliu de aprox 7-8 mld, din care aproape 50% sunt contracte cu plata in rate.
Daca nu semnez acel act aditional risc sa mi se rezilieye contractul de mandat, daca semnez mai mult ca sigur nu voi realiza pina la 31.08.2010 planul initial plus cel suplimentar si va trebui sa platesc diferenta (15-30000ron).
Am rate la banca, copii la facultate, parinti in virsta.
Intrebarea mea este:
- daca nu semnez actul aditional si imi este reziliat contractul de mandat, pot solicita asiguratorului plata comisioanelor la politele incheiate de mine cu plata in rate pina la terminarea acestora?
Cel mai recent răspuns: ovidiums , utilizator 23:51, 21 Iunie 2010
Subscriu la cele prezentatye de Mihaela. Este clar si la obiect.
Perfect raspunsul d-nei Mihaela, numai in situatia in care contractul de mandat este PJ cu PJ.Am banuit din restul/modul in care este tratat subiectul, ca este vorba,de fapt, despre un contract PJ cu PF(eroare de intelegere/ redactare ).In aceste cazuri, asiguratorii nu omit sa specifice in contract, faptul ca portofoliul le apartine iar in cazul rezilierii/denuntarii, ratele in derulare se exclud de la comision.Este si normal, atata timp cat intermediarul nu mai detine chitantele de incasare, primite de la mandant (retrase de asigurator prin reziliere) si nu mai poate incasa-depune ratele de la clienti.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
nucu$, utilizator
Imi cer scuze ca nu pot da inca informatii concrete. Pot face insa niste precizari care nu vor implica cu nimic pe nimeni.
Am statut de angajat cu carte de munca - inspector asigurari.
Am avut sararii bune si drepturi prin CCM dar le-am pierdut. Acum suntem angajati cu carte de munca - cu salar minim pe economie 550 ron. In pararel, fiecare inspector a trebuit sa-si faca un srl - cu obiect unic de activitate - intermediere in asigurari, srl care a incheiat cu asiguratorul un contract de mandat. Pe acest contract de mandat se platesc comisione la politele emise.
Drept sa va spun nici eu nu mai stiu exact ce statut legal am in relatia cu asiguratorul:
- sunt angajat cu carte de munca,
- sunt asociat unic al unei PJ care are contract de colaborare cu asiguratorul.
Primele aferente politelor de locuinte nevindute si practic neincasate trebuie achitate de catre srl - agent de asigurare si care trebuie sa semneze:
- un act aditional prin care comisionul aferent RCA + locuinte se poate incadra intre 0,65 - 1,1 functie de raportul dintre total polite RCA si total polite locuinte viondute
- un act aditional prin care se angajează sa achite primele de asigurare aferente politelor de locuinte neincasate, daca pina la 31.08.2010 nu subscrie un volum de prime egal cu planul initial + valoarea primelor de la politele de locuinte nevindute.
Cine nu semneaza trebuie sa-si dea demisia si i se va rezilia contractul de mandat cu srl-ul
Gustul este foarte amar.
Sunt in aceeasi situatie ca si tine, la acelasi asigurator si chiar in aceeasi zona (dupa criteriile firmei, ca geografia nu se aplica aici ). Initial am refuzat sa semnez actul aditional si dupa doua zile, in data de 11.06.2010 am primit notificarea de revocare a mandatului. Asta nu a fost insa tot, din dispozitia directoarei de vanzari, stii tu cine, Dir. Sucursalei trebuia sa-mi retraga userul si parola de acces in aplicatia informatica, lucru care mi-ar fi blocat total activitatea. Din ce am discutat cu cativa avocati, puteam sa dau firma in judecata si as fi castigat, dar asta insemna sa astept terminarea procesului si abia apoi sa fiu repus in drepturi. In timpul asta portofoliul meu ar fi fost probabil redistribuit altora si clientii pierduti.
Asa ca am semnat pana la urma, iar acum incerc sa gasesc variante prin care sa pot anula actul aditional la contract. Oricum nu cred ca mai avem viitor intr-o firma care se bazeaza pe jecmanirea propriilor angajati si colaboratori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

VÂnzare conditionata nelubt nelubt Sunt angajat al unei societati de asigurare reasigurare. Din luna decembrie 2009 s-a trecut la emiterea electronica a politelor de asigurare RCA. Prin decizia ... (vezi toată discuția)
Sucursala practica alt tarif decat propriul agentul DorinPavel DorinPavel Sunt agent de asigurari la o anumita societate, am incheiat contractul de mandat chiar cu sucursala si dispun de un user si o parola (in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Retur de comision companie de asigurari Roxana Popa Roxana Popa buna ziua,as vrea sa stiu daca ,o firma de asigurari cu care am colaborat prin contract de mandat,in anul 2011,poate sa imi ceara acum printr-o notificare sa ... (vezi toată discuția)