avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... inscrierea la masa credala
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

inscrierea la masa credala

S.O.S....-Daca cererea de inscriere la creanta a fost deschisa inainte de deschiderea procedurii insolventei mai este nevoie sa trimit alta? Mai primesc notificare in calitate de creditor de la lichidator?
Cel mai recent răspuns: alina_cj , utilizator 08:41, 4 Iunie 2010
Nu.
la ambele intrebari?
Parerea mea este ca trebuie sa instiintati instanta in dosarul de insolventa prin depunerea unei cereri motivate la care sa atasati inscrisurile doveditoare ale pretentiilor dv., deoarece o cerere adresata angajatorului (!?) anterior deschiderii procedurii insolventei nu stiu daca va ajunge la dosar pentru ca acesta nu ar avea interes. Ori, daca instanta (de preferat) sau lichidatorul nu sunt instiintati in scris de catre creditori si nu fac dovada pretentiilor lor, acestia nu vor fi recunoscuti in calitate de creditori pentru a beneficia de drepturile prevazute de lege. ;)
Am solicitat instantei de judecata inscrierea in tabelul creditorilor, nu debitoarei.
Corect, dar la cerere trebuie sa depuneti inscrisuri pentru a dovedi natura si cuantumul creantei pretinse.
Legea nr. 85_2006 privind insolventa prevede:
Art. 31. - (1) Orice creditor indreptatit sa solicite deschiderea procedurii prevazute de prezenta lege impotriva unui debitor prezumat in insolventa poate introduce o cerere introductiva, in care va preciza:
a) cuantumul si temeiul creantei;
b) existenta unei garantii reale, constituite de catre debitor sau instituite potrivit legii;
c) existenta unor masuri asiguratorii asupra bunurilor debitorului;
d) declaratia privind eventuala intentie de a participa la reorganizarea debitorului, caz in care va trebui sa precizeze, cel putin la nivel de principiu, modalitatea in care intelege sa participe la reorganizare.
(2) Creditorul va anexa documentele justificative ale creantei si ale actelor de constituire de garantii .
(3) Daca intre momentul inregistrarii cererii de catre un creditor si cel al judecarii acestei cereri sunt formulate cereri de catre alti creditori impotriva aceluiasi debitor, tribunalul va verifica, din oficiu, la data inregistrarii, existenta dosarului pe rol, va dispune conexarea acestora si va stabili indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) referitoare la cuantumul minim al creantelor, in raport cu valoarea insumata a creantelor tuturor creditorilor care au formulat cereri si cu respectarea valorii-prag prevazute de prezenta lege .
(4) Daca exista o cerere de deschidere a procedurii insolventei formulata de catre debitor si una sau mai multe cereri formulate de creditori, nesolutionate inca, toate cererile de deschidere a procedurii se conexeaza la cererea formulata de debitor .
(5) Daca s-a deschis o procedura intr-un dosar, celelalte eventuale dosare aflate pe rol, cu acelasi obiect, vor fi conexate la acelasi dosar.

De asemenea, cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea creditorului, este de 30.000 lei, iar pentru salariati, de 6 salarii medii pe economie. ;)
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Insolventa Camelia Mainea Camelia Mainea deschiderea procedurii de insolventa la cererea creditorului (vezi toată discuția)
Buna ziua! diana.iacob1 diana.iacob1 As dori sa stiu care sunt pasii de urmat in privinta procedurii de insolventa. O firma ne datoreaza o suma si nu reusesc sa-i recuperez si m-am gandit ca ... (vezi toată discuția)
Faliment velia velia Cand se declara o firma in faliment, in ce conditii? (vezi toată discuția)