avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce e de facut cand se tergiverseaza o PLANGERE PENALA?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce e de facut cand se tergiverseaza o PLANGERE PENALA?

Buna ziua,

Problema :
O persoana fizica domiciliata in orasul "X" ,
O persoana juridica cu sediul in orasul "Y".
Persoana fizica depune PLANGERE PENALA impotriva persoanei juridice la Parchetul de pe langa Judecatoria orasului "X" . Prim-procurorul hotaraste sa trimita plangerea, pentru competenta solutionare, la Parchetul de pe langa Judecatoria orasului "Y" .
Persoana fizica este instiintata de catre prim-procurorul de la Parchetul de pe langa Judecatoria orasului "Y" ca dosarul a fost predat Politiei pentru cercetari. Ulterior, acelasi prim-procuror, instiinteaza persoana fizica ca ( drept urmare a prev. art.45 alin.(1) C.p.p. raportate la prev. art.30 alin.(1) si art.45 alin.(4) C.p.p.) isi declina competenta in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria orasului "X" ( adica tocmai de unde a plecat dosarul) !!!

Persoana fizica considera ca se incearca tergiversarea cercetarilor si a solutiei referitoare la PLANGEREA PENALA depusa.

Va rog, d-lor consilieri si avocati, sa-mi spuneti :

1. Se poate spune ca se incearca tergiversarea dosarului?
2. Ce poate face persoana fizica pentru a urgenta solutionarea plangerii ( oricare ar fi aceasta) ?

Va multumesc si va rog sa-mi raspundeti la ambele intrebari !
Cel mai recent răspuns: Paraschiv Liviu , Avocat 09:37, 4 Ianuarie 2011
Nu se poate considera o tergiversare a solutionarii plangerii, situatia in care ne aflam in fata unei declinari de competenta. In cazul in care durata de timp este mult prea mare, atunci poate exista o suspiciune bine intemeiata.
Persoana fizica pentru a urgenta solutionarea plangerii poate sa se prezinte la procurorul de serviciu si sa solicite in scris detalii cu privire la stadiul in care se afla plangerea. Nu este o garantie ca se va urgenta, insa exista posibilitatea ca plangerea dvs. sa fie solutionata cu precadere.
Iertati-ma, dar, din moment ce Parchetul de la "X" trimite dosarul la Parchetul de la "Y", prin declinare de competenta; ulterioar Parchetul de la "Y" trimite dosarul catre Parchetul de la "X", prin declinare de competenta, NU ESTE UN CONFLICT DE COMPETENTA ?
CINE TREBUIE SA SOLUTIONAZE DOSARUL IN ACEST CAZ ?

Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
nimar, utilizator
Se numeste conflict negativ de competenta.
Se solutioneaza de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Am avut o situatie similara. Circuitul dosarului a durat vreo 4 luni.
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
florindbro, utilizator
în conformitate cu art. 45 alin. 6 Cod procedură penală, conflictul de competenta ivit intre doi sau mai multi procurori se solutioneaza de către procurorul superior comun.

Dosarul cauzei in acest caz se solutioneaza de catre procurorul desemnat competent de catre procurorul superior comun care se va pronunta cu privire la conflictul negativ ivit.

Impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, efectuate de catre procuror ori la dispozitia acestuia, se poate face plangere la procurorul ierarhic superior, asta daca va considerati vatamat in drepturi. Pare-mi-se acesta este obligat ca in termen de 20 de zile sa rezolve plangerea si sa va comunica modul in care aceasta a fost solutionata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar retrimis!urgent! adina2oo6 adina2oo6 Ce semnifica aceasta fraza din pronuntarea unui dosar penal avand ca obiect plângerea împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere ... (vezi toată discuția)
Procedura dosar penal Nina1 Nina1 Buna ziua. Am formulat plangere penala pentru infractiuni de fals si uz de fals la Parchetul de pe langa Judecatorie.Plangerea penala a fost inaintata Politiei ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva ordonantei procurorului Eugen Enescu Eugen Enescu Buna ziua, ajutati-ma va rog. Lucrez in administratie publica locala, din oficiu vorba vine ipj a intocmit dosar penal pe numele meu si a colegilor mei care ... (vezi toată discuția)