avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis auto obtinut in Italia valabil in Romania si ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis auto obtinut in Italia valabil in Romania si invers

Buna ziua.:help:Numele meu este Silviu si am si eu o intrebare.Daca fac scoala de soferi in Italia, si obtin categoria acolo,mi se elibereaza permis curat de acolo,deci nu romanesc convertit,ci direct de la scoala de soferi italiana... cu acel permis pot conduce in romania:-/? si daca da , cat timp? atat cat sunt in tranzit,sau sa zicem 1 an? ca exemplu sa zicem ca vin sa iau ceva de acasa ...stau doua saptamani si apoi plec.. este vreo problema? si fiindca tot am adus vorba... POT CONDUCE CU PERMISUL ROMANESC format EURO acela cu steagul albastru cu stelute in Italia? si daca da cat timp? am inteles ca un an ....dupa care solicit ce????? convertire?? traducere??? am tot cautat pe net dar am gasit date incomplete :fight:sau nu am inteles nimic.Un angajator din Italia ma poate angaja sofer cu permisul meu romanesc sau mai imi trebuie ceva?
Cel mai recent răspuns: gunnar , utilizator 23:14, 17 Iunie 2010
Potrivit art. 83 din OUG 195/2002:

(1) Persoanele care domiciliaza in alte state, aflate temporar in Romania, pot conduce autovehicule pe drumurile publice daca poseda permis de conducere valabil, conform modelelor stabilite in Conventia asupra circulatiei rutiere, prevazuta la art. 82 alin. (2), sau a carui valabilitate este recunoscuta pe baza de reciprocitate.
(2) Persoanele cu domiciliul in Romania care poseda permise de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere au dreptul sa conduca autovehicule pe drumurile publice cel mult 90 de zile de la intrarea lor in tara.
(3) Persoanele care si-au stabilit resedinta in Romania pot sa isi preschimbe permisul de conducere, obtinut in alt stat semnatar al Conventiei asupra circulatiei rutiere, intr-unul romanesc, la autoritatea competenta din zona de resedinta.
(4) Preschimbarea permiselor de conducere nationale emise de autoritatile straine cu documente similare romanesti se efectueaza in conditiile stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Referitor la legislatia Italiei, incercati site-ul indicat mai sus de d-l expert.

Multa bafta!
cele mai bune doua raspunsuri.... Va multumesc...domnule "expertautopnita" si domnului avocat "Inasel Alin". si va raman dator...uimit de faptul ca pentru acest lucru care chiar ma intereseaza deoarece voi pleca in curand... si mai mult.....nu a trebuit sa dau spaga ca sa il aflu....Inca o data ...va multumesc.
Daca dumneata ai permis romanesc si vii in Italia si iti iei rezidenta, poti conduce cu permisul romanesc pana expira fara sa faci nimic. Nu mai e valabila chestia cu obligatia sa-i faci conversia. Cel mult poti cere 'recunoasterea', prin care Motorizzazione Civile - institutia care da permise in Italia - iti da un numar de serie si ei te iau in evidenta in baza lor de date. Acest numar de serie vine pe un autocolant si-l poti aplica pe permisul romanesc, ti se va da si un nou termen de valabilitate al permisului in conformitate cu prevederile italiene.

Tot ce am spus mai sus e valabil doar pentru categoria B, probabil si A. Pentru soferii profesionisti sunt alte reguli si va trebui sa te informezi la Motorizzazione Civile. Din tomana 2009 toti transportatorii de marfa trebuie sa aiba si calificarea CQC, daca esti prins fara, permisul ti se suspenda si camionul se sechestreaza. Intr-o situatie dintr-asta risti sa pierzi locul de munca.

Daca stii italiana citeste aici
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa detin doua permise de conducere? Dumxx Dumxx Am făcut şcoala de şoferi de două ori, în două ţări diferite: în România in 1992 şi în Italia in 1999 era obligatoriu pentru ca permisele romanesti ... (vezi toată discuția)
Preschimbarea permisului de conducere din uk in romanesc Ciobanuliviuvasile Ciobanuliviuvasile Va rog sa ma informa- ti cu privire la schimbaria permisului de conducere Englezesc(UK) in cel ROMANESC ,cu specificaria ca l-am preschimbat de oarece am ... (vezi toată discuția)
Angajare cetateni non ue , republica moldova irina cris irina cris Buna ziua, In cazul in care se vor angaja cetateni din Republica Moldova, pe pestul de soferi, permisul este valabil sau trebuie sa obtina permis in ... (vezi toată discuția)