avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... are dreptul o societate......
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

are dreptul o societate......

Servus! Firma la care lucrez , mi-a oprit din salariu o asa zisa paguba in valoare de 300 lei ,personal nefiind de vina. Mai precis, camionul pe care lucrez a fost atacat si am fost pradat in timpul noptii cand dormeam . Hotii au taiat prelata remorcii si au sustras o parte din marfa. Firma ma acuza ca sunt de vina si pe langa alte imputatii mi-a retinut din salariu contravalorii reparatiei prelatei. Este corect ? Pentru faptul ca sunt nevinovat ce ma sfatuiti a face spre a-mi recupera banii? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 3 Iunie 2010
puteti actiona societatea in judecata pentru recuperarea sumei retinute.conform codului muncii retinerile salariale se fac numai dupa o prealabila cercetare si numai daca prejudiciul este cert, lichid si exigibil, constatat de o instanta de judecata.
Reţinerile din salariu sunt supuse unor reguli stricte, astfel încât nici o reţinere nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Orice altă reţinere, în afara celor reprezentând contribuţiile legale şi impozitul determinate de angajator în sarcina salariatului, nu poate fi efectuată decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Întrucât Codul muncii interzice reţinerile care au un alt temei decât hotărârea judecătorească, iar angajamentul de plată nu mai constituie titlu executoriu pentru recuperarea prejudiciului, angajatorul nu are decât posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată.

In speta, va puteti adresa ITM-ului si/sau instantei de judecata pentru recuperarea banilor opriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Este legal sa-ti retina din salar bani? Alina-Manuela Alina-Manuela Buna ziua Sotul meu lucreaza la o firma de transport ca sofer.Chiar in prima luna cand s-a angajat a lovit usa din spate a remorcii,bineinteles fara sa ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa ridice pretentii financiare de la salariat? ContSters300815 ContSters300815 buna ziua. eu lucrez ca sofer pe camion. am avut un accident usor in suedia cu camionul firmei,si seful meu nu mai vrea sa imi dea banii pe motiv ca camionul ... (vezi toată discuția)