avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal sa-ti retina din salar bani?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal sa-ti retina din salar bani?

Buna ziua
Sotul meu lucreaza la o firma de transport ca sofer.Chiar in prima luna cand s-a angajat a lovit usa din spate a remorcii,bineinteles fara sa vrea.Era noapte si cand a vrut sa puna camionul la incarcat a lovit un stalp care fusese pus chiar in acea zi,fara nici un sens.I-a aratat sefului.Acesta i-a spus ca i se vor retine 300 de euro timp de 3 luni pt daune.Tin sa precizez ca firma are asigurare full casco si in contractul de munca nu scrie nimic despre asa ceva.Ba mai mult,nu am primit nici o chitanta pt banii retinuti.Ieri din nefericire a lovit un caine cu capul tractor.Au ramas ceva urme f putin vizibile si i s-a spus ca iar i se vor retine bani din salar,dar inca nu se stie cat.Este normal sa se retina bani pt accidentul de ieri?Am inteles ca prima data a fost el vinovat.Dar de aceasta data nu mi se pare corect si mai ales avand in vedere ca ei au asigurare full casco.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Va multumesc anticipat.O zi buna.La revedere.
Cel mai recent răspuns: Alina-Manuela , utilizator 14:42, 9 Octombrie 2013
1. Art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. muncii, angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

2. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt : acordul partilor ori actiunea in justitie.
Sotul meu nu a primit niciodata stat de plata sau nimic de genul care sa arate cat salar primeste.I se vireaza salariul in cont si vede cat a castigat doar in momentul in care consulta soldul.Cum am putea dovedi ca i-au fost retunuti acei bani?Noi am calculat intotdeauna cat ar trebui sa primeasca si intradevar cu 400 de lei a primit mai putin.Dar daca actionam in judecata cum am reusi sa demonstram aceste lucruri pe care vi le spun?Va multumesc
In litigiile de munca, sarcina probei o are angajatorul . el va trebui sa dovedeasca instantei de judecata ca nu a retinut banii nelegal.
Sotul dvs poate lua extras de cont de la banca unde apar virarile de salarii.
Dumneavostra credeti ca am castiga daca am deschide un proces impotriva firmei?Am reusi sa recuperam banii retinuti?Va multumesc din suflet pt ajutor si pt timpul acordat.O zi buna.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
Alina-Manuela, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit bani in cont Andrei.dum Andrei.dum Buna ziua, am primit in cont suma de 1200 lei reprezentand rambursarea transportului. In mod normal, suma pe care ar fi trebuit sa o primesc este de 200 lei. ... (vezi toată discuția)
Restituire bonus pe 6 luni prin oprire din salariu. este legal ce vrea să facă angajatorul? Mugureatz1 Mugureatz1 Buna ziua , Intampin o situatie in care angajatorul vrea sa imi recupereze retroactiv pe ultimele 6 luni bonusul din vanzari din realizarea targetului pe ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala TIMITA ANDREI COSMIN TIMITA ANDREI COSMIN Daca mi-am dat demisia si trebuia sa primesc salariul(lichidarea) dar patronul mi-a retinut acest salariu sub motivul ca am gresit o comanda si i-am adus ... (vezi toată discuția)