avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... cum se procedeaza cu despagubirea RCA in caz de deces?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

cum se procedeaza cu despagubirea RCA in caz de deces?

soacra mea a fost lovita de o masina in timp ce mergea cu bicicleta regulamentar si a decedat.in dosarul de la tribunal a fost gasit vinovat soferul care si consumase alcool.Se poate cere despagubire la asigurare, cum se procedeaza?
Daca vinovatul de producerea accidentului avea incheiata o polita rca valabila si daca societatea respectiva a fost introdusa in cauza, puteti solicita de la aceasta contravaloarea despagubirilor acordate prin hotarare de instanta de judecata.
In completare, daca vinovatul avea incheiata polita RCA valabila la data accidentului si daca procesul se judeca pe fondul cauzei, va sugerez sa solicitati de urgenta instantei introducerea in cauza a asiguratorului RCA.

Despagubirile pe care le puteti solicita in instanta privesc:
a) cheltuielile de înmormântare, inclusiv pentru piatra funerară, precum si cele efectuate cu îndeplinirea ritualurilor religioase, probate cu documente justificative;
b) cheltuielile cu transportul cadavrului, inclusiv cele de îmbălsămare, probate cu documente justificative, de la localitatea unde a avut loc decesul până la localitatea în care se face înmormântarea;
d) daunele morale (cuantum rezonabil) : în conformitate cu legislaia si jurisprudena din România
c) daunele materiale (pentru avarierea totala sau partiala a bicicletei)
d) cheltuielile de judecata (onorariu avocat, onorariu expertiza judiciara, dupa caz)

Daca insa, va aflati in stadiul de finalizare a procesului (adica instanta urmeaza sa pronunte o hotarare definitiva si irevocabila) si introducerea in cauza a asiguratorului RCA este tardiva , dupa comunicare , veti putea depune sentinta (definitiva si irevocabila) la asiguratorul RCA pentru a solicita de la acesta cuantumul despagubirilor acordate de instanta ; daca asiguratorul nu se supune dispozitivului din hotarare, apelati la un executor judecatoresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale adriana.carpine adriana.carpine Care este actul normativ care reglementeaza problema daunelor morale? (vezi toată discuția)
Despagubiri asigurari niky81 niky81 hotararea curti de apel suna cam asa \"Admite recursurile declarate de inculpat , firma de asigurari, partile civile, obliga inculpatul la plata ... (vezi toată discuția)
Accident mortal alin marius popescu alin marius popescu TATAL SI MAMA MEA AU FOST IMPLICATI INTR UN ACCCIDENT AUTO PE DATA DE 17 01 2009.TATAL A DECEDAT LA O SAPTAMANA AFLANDU SE IN COMA LA BUCURESTI.MAMA A ... (vezi toată discuția)