In caz de accident rutier, soldat cu decesul victimei ( nevinovat! ):
Despăgubirea ca urmare a decesului unui membru apropiat de familie
În acest caz, persoanele vătămate sunt persoanele apropiate decedatului, atâta timp cât acesta nu este vinovat de producerea accidentului rutier. Despagubirea este cuvenită fiecărui membru apropiat de familie, și anume soțului/soției, copiilor, nepoților, fraților/surorilor, dar și persoanelor care se aflau în relații informale cu persoana decedată.
Sursa
[ link extern ]
În cazul decesului victimei accidentului rutier se despăgubesc prin echivalent bănesc următoarele:
Cheltuielile de înmormîntare, costum, pantofi, sicriu, cruce, ritualul religios, masa comemorativă, inclusiv pentru piatra funerară (monumentul funerar), precum și cele efectuate cu îndeplinirea ritualurilor religioase ulterioare (comemorare, pomeni, mese comemorative, la șase săptămâni, șase luni și un an) sau conform ritualului locului, probate cu documente justificative (chitanțe, facturi, bonuri fiscale).
Cheltuielile cu transportul cadavrului, inclusiv cele de îmbălsămare, probate cu documente justificative, de la localitatea unde a avut loc decesul pana la localitatea in care se face înmormîntarea.
De asemenea, sunt despăgubite cheltuielile cu necropsia (autopsia), certificatul de deces și certificatul constatator al decesului.
Cheltuielile de spitalizare, cheltuielile medicale și de transport ale victimei (în legătură cu refacerea sănătăţii), de la data producerii accidentului și până la data producerii decesului.
Veniturile nete nerealizate și alte eventuale cheltuieli rezultate in perioada de la data producerii accidentului și pană la data decesului, dacă acestea au fost cauzate de producerea accidentului;
Prestații periodice lunare persoanelor cărora victima decedată le asigura întreținere obligatorie sau chiar voluntară, numite victime prin ricoșeu. Aceste victime prin ricoșeu au dreptul la aceste prestații pentru întreținerea pe care o primeau din partea defunctului. În cazul minorilor, prestațiile periodice trebuie date până la majorat sau până la terminarea studiilor dar nu mai târziu de 26 ani.
Daunele morale sunt compensate bănesc în conformitate cu legislația și jurisprudența din România.
Daunele materiale sunt acordate celor care au făcut proba cheltuielilor enumerate mai sus.
Sunt îndreptățite legal să pretindă despăgubiri reprezentând daune morale așa numitele victime prin ricoșeu sau victime mediate: părinții, copii și frații persoanei decedate, soțul supraviețuitor (este asimilată și situația de concubinaj), pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum și orice altă persoană care, la rândul ei va putea dovedi existența unui asemenea prejudiciu.
O R D I N
pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
CAPITOLUL II
Stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale sau al decesului
Art. 49. — La stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale sau al decesului unor persoane, se au în vedere următoarele:
2. în caz de deces:
a) cheltuielile de înmormântare, inclusiv pentru piatra funerară, precum și cele efectuate cu îndeplinirea ritualurilor religioase, probate cu documente justificative;
b) cheltuielile cu transportul cadavrului, inclusiv cele de îmbălsămare, probate cu documente justificative, de la localitatea unde a avut loc decesul până la localitatea în care se face înmormântarea;
c) veniturile nete nerealizate și alte eventuale cheltuieli rezultate în perioada de la data producerii accidentului și până la data decesului, prevăzute la pct. 1, dacă acestea au fost cauzate de producerea accidentului;
d) daunele morale: în conformitate cu legislația și jurisprudența din România.
Eu va sfatuiesc sa cereti ajutorul unor avocati/firme de specialitate, specializate pe accidente rutiere!