avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eliberarea spatiului prin propriile forte sau evacuare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eliberarea spatiului prin propriile forte sau evacuare judiciara?

Salut,

Situatia in fapt: AB(societate com) inchiriaza un spatiu comercial unei alte soc com (CC) in baza unui contract de inchiriere pe durata determinata - 2 ani. Contractul contine un pact comisoriu grad 4, pentru situatia in care CC nu-si plateste chiria.
Evident, problema apare in momentul in care CC avand mari probleme finanaciare, nu-si mai plateste chiria, acumuland in felul asta datorii de 22 miliarde.
Noi(AB) reziliem contractul si ii dam in judecata pentru evacuare. CC nu vrea sa plece sub nicio forma, desi le-am taiat utilitatile, si nu mai presteaza nicio activitate in acel spatiu.

Desi evacuarea si ordonanta presedintiala sunt pe rol de 1 an de zile, nu am obtinut nici macar o hotarare pana in acest moment si lucrurile inca sunt in plina desfasurare( exceptii de neconstitutionalitate, mizerii de astea..)

Intre timp contractul de inchiriere a ajuns la termen in luna februarie 2010.

Credeti ca s-ar putea realiza o eliberare a spatiului prin propriile puterii sau apreciati ca ar trebui sa asteptam pana coana justitia va dispune o hotarare?

Astept cu interes raspunsurile voastre.


Multumesc


Cel mai recent răspuns: av anna , utilizator 15:57, 9 Iunie 2010
Asteptati o hotarare judecatoreasca, cel mai sigur prima va fi ordonanta presedentiala si redobanditi posesia spatiului.Nu eliberati spatiul prin fortele proprii deoarece va poate face plangere pentru tulburare de posesie.
E de preferat sa formulezi o notificare catre CC prin care sa le aduci la cunostinta ca nu mai doresti prelungirea contractul fiind ajuns la termen si apoi direct la executorul judecatoresc pentru scoaterea din spatiu.
Daca s-a implinit termenul pana cand a fost inchiriat spatiul, prevazut in acel contract, atunci de drept si de fapt ar trebui sa plece chiriasi fara alte comentarii. Este vorba despre un contract de inchiriere care si-a incetat valabilitatea in luna februarie 2010!
Numai pe cale judecatoreasca se poate rezolva situatia, aspectul cu incetarea valabilitatii contracului putand fi pus in fata instantei.
Prevederile art. 480 din Codul civil statuează că „proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura şi dispune de un lucru în mod exclusiv şi absolut, însă în limitele determinate de lege”. Tot în Codul civil, art. 1436 alin. (1) prevede că „locaţiunea făcută pentru un timp determinat încetează de la sine cu trecerea termenului, fără sa fie trebuinţă de o prealabila înştiinţare”.
Formulaţi prin executorul judecătoresc o notificare privind ajungerea la termen a contractului de locaţiune prin care să le puneţi în vedere să elibereze imobilul.
Insă, din păcate, evacuarea nu o puteţi face prin forţe proprii, ci doar în temeiul unei hotărâri judecătoreşti.
Haideti sa va spun cum vad eu lucrurile: Stiu ca opinia majoritara este sa astept o hotarare judecatoreasca. Numai ca nu am timp sa astept justitia sa-si faca treaba, pentru o sa mai dureze inca 2 ani. Astfel incat, sunt in situatia de incetare a contractului. I-am notificat prin executor jud si am purtat o corespondenta cu ei, de zici ca negociem vreo mare afacere. Le propun solutii omenesti, si ei ma ameninta. Au datorii pentru neplata chiriei de 22 miliarde. Sunt ceva bani. Si nu-i mai recuperam in veci. Astfel ca, am zis asa:
- evacuarea judiciara este privita ca o sanctiune civila pentru neplata chiriei;
- eu nu evacuez, ci eliberez statiul; Acolo sunt ramase cateva mese si un bar (e vorba de un restaurant si o terasa). Acea afacere nu functioneaza ptr ca li s-au oprit utilitatile. Chiar daca vine politia o sa-i invit sa constate ce vor. Eu am un contract care a incetat si o corespondenta prin care arat ca nu mai au nicio calitate sa ocupe acel spatiu. Chiar daca imi fac plangere penala, asta e. E dreptul lor. N-au nicio sansa, zic eu. Ei sunt cei care-mi tulbura proprietatea. Nu mai au niciun titlu, in baza caruia sa ramana in spatiu.
Eliberarea spatiului, ma gandesc sa o fac, in baza dispozitiilor Codului Civil care prevad ca, in caz de neexecutare, obligatiile debitorului se ppot aduce la indeplinire de catre Creditor, pe cheltuiala debitorului.

Ei au obligatie clara de parasire a locatiei in 15 zile de la terminarea contractului!

Alte discuții în legătură

Chiriasul nu plateste chiria de doua luni Ionuti532 Ionuti532 Chiriasul nu plateste chiria de doua luni. Ce pot sa fac ca sal dau afara? Dupa cat timp si cum se procedeaza, si cat timp dureaza pana primesc apartamentul ... (vezi toată discuția)
Chirias luat in spatiu ballo ballo La expirarea contractului de inchiriere (inregistrat la ANAF) sau anularea acestuia pentru neplata chriei pot evacua din locuinta chiriasul indiferent de ... (vezi toată discuția)
Chiriașul nu mi-a plătit chiria, și o să-i fac o notificare de reziliere prin executor judecătoresc. care e preavizul pe care trebuie să i-l acord? shomescu shomescu Sunt proprietar si am incheiat un contract de inchierere. Chiriasul nu si-a platit chiria. Am sa ii fac o notificare de reziliere prin executor judecatoresc. ... (vezi toată discuția)