avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul - vechime in campul muncii?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul - vechime in campul muncii?

Daca am beneficiat de indemnizatie de somaj in anii in care am urmat o facultate particulara, acreditata, pot adauga acea perioada la stagiul de cotizare la asigurarile sociale si sa beneficiez in acelasi timp si de vechime in campul muncii?
Daca raspunsul este afirmativ, mi se poate recalcula sporul de vechime pentru anii din urma, urmand a mi se returna acea diferenta la salariu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 7 Iunie 2010
Daca ati urmat cursurile unei facultati acreditate la zi pe perioada normala a cursurilor fara sa repetati vreun an universitar, se considera perioada asimilata vechimii in campul muncii iar somajul se considera perioada contributiva la asigurarile sociale.
1. Perioada de somaj indemnizat si perioada in care ati urmat cursurile unei institutii de invatamant superior, la zi, nu constituie vechime in munca sau in specialitate pentru promovare in functie sau pentru sporul de vechime.
2. Ambele perioade constituie stagii de cotizare asimilate, pentru pensie.
~ Conținut șters la cerere ~
Cernat Roxana Ana a scris:

..................
Referitor la:

mi se poate recalcula sporul de vechime pentru anii din urma

Legea 19/2000

"Art. 169. - (1) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Cererea de recalculare a pensiei urmeaza aceleasi reguli procedurale privind solutionarea si contestarea, prevazute pentru cererea de pensionare.
(3) Pensia recalculata se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a depus cererea de recalculare. "

Una este recalcularea sporului de vechime si alta este recalcularea pensiei :) .. prin urmare, in speta, nu sunt aplicabile prevederile Legii nr.19/2000 amintite de catre dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca xxx_paulll xxx_paulll salut.sunt cadru militar si as dori sa stiu dak facultatea(5ani la zi,licentiat),se adauga la vechime?am inteles ca se ia in considerare la pensionare,altii ... (vezi toată discuția)
Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)
Facultatea se considera vechime? Nico-Lavi Nico-Lavi Buna ziua, sunt inca studenta la zi la UPB si as vrea sa stiu daca pe perioada facultatii am fost angajata dar doar sezonier iar unde m-am angajat mi s-a spus ... (vezi toată discuția)