Buna ziua,lucrez la o firma de confectii de aproape doi ani ,timp in care sefa mea a tot aminat sa-mi faca carte de munca ce pot face ?pot face undeva o plingere? pot fi considerata si eu vinovata?B-):sorry:
1. Daca este vorba numai de faptul ca nu v-a intocmit carnet de munca nu este nici o nenorocire.
2. Important este sa aveti un contract individual de munca (CIM), inregistrat la ITM, iar un exemplar sa fie in posesia dvs.
3. Daca nu aveti CIM, faceti urgent o sesizare la ITM care poate obliga pe angajator sa intre in legalitate.
4. Sarcina intocmirii CIM revine angajatorului care se face vinovat daca lucreaza cu salariati "la negru".
5. Daca vreti sa aveti si dvs. o vina, aceasta este ca ati stat doi ani fara sa spuneti nimic.
Daca aveti un c.i.m. inregistrat la ITM, atunci va puteti lipsi de carnetul de munca ... la incheierea activitatii , in lipsa acestuia vi se va da o adeverinta de vechime vizata de catre ITM.
Oricum , potrivit reglementarilor actuale, carnetele de munca dupa 01.01.2011 nu vor mai exista.
Multumesc ptr raspunsuri,problema e ca nu am contract de munca inregistrat la ITM,dinsa ne face la citeva luni un contract pe care il semnam si il tine la indemina in eventualitatea in care vor veni cei de laITM in control ,in situatia mea sunt mai multe fete
1. Singura solutie este sesizarea ITM. Nu va putem ajuta in alt mod. Trebuie sa va ajutati singuri si sa "rupeti pisica", altfel veti munci ani de zile si va treziti ca nu aveti nici pensie iar acum nu sunteti nici protejati social: nu beneficiati de asistenta medicala si nici de indemnizatie de somaj.
2. Chiar daca am face noi sesizarea la ITM nu va fi luata in consideratie. Treziti-va!
3. Vorbiti si cu celelalte fete si mergeti, toate odata, la ITM, chiar daca veti lipsi de la serviciu.
Munca ilegala?
angelrain
un tip are o firma si lucreaza cu zilieri pe santier in constructii.din 10 muncitori doar vreo 2 au carte de munca sau contract.nu stiu cui sa ma adresez ... (vezi toată discuția)