avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Motive recuzare judecator
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Motive recuzare judecator

Buna ziua,
Care sunt motivele pentru care se poate solicita recuzarea unui judecator intr-un proces civil?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 20:08, 1 Iunie 2011
Cazurile de recuzare sunt expres şi limitativ prevăzute de art.27 C.proc.civ., potrivit căruia, ,judecătorul poate fi recuzat :
1. când el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi ;
2. când el este soţ, rudă sau afin în linie directă ori în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei părţi sau dacă este căsătorit cu fratele ori sora soţului uneia din aceste persoane;
3. când soţul în viaţă şi nedespărţit este rudă sau afin a uneia din părţi până la al patrulea grad inclusiv, sau dacă, fiind încetat din viaţă ori despărţit, au rămas copii;
4. dacă el, soţul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu aceea care se judecă sau dacă au o judecată la instanţa unde una din părţi este judecător;
5. dacă între aceleaşi persoane şi una din părţi a fost o judecată penală în timp de 5 ani înaintea recuzării;
6. dacă este tutore sau curator al uneia dintre părţi ;
7. dacă şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă ;
8. dacă a primit de la una din părţi daruri sau făgăduieli de daruri ori altfel de îndatoriri;
9. dacă este vrăjmăşie între el, soţul sau una din rudele sale până la al patrulea grad inclusiv şi una din părţi, soţii sau rudele acestora până la gradul al treilea inclusiv.
Toate aceste cazuri de recuzare se întemeiază pe o prezumţie de lipsă de obiectivitate, de parţialitate a judecătorului în soluţionarea unei cauze civile concrete , datorită calităţii sale de soţ ori a legăturii de rudenie sau afinitate cu una dintre părţi ori cu avocatul sau mandatarul uneia dintre părţi, interesului direct sau indirect al judecătorului în soluţionarea cauzei , urii sau vrăjmăşiei , care ar putea să existe între judecător, soţul, rudele sau afinii acestuia, pe de o parte, şi una dintre părţi sau persoanele desemnate de art.27 C.proc.civ., pe de altă parte, ori dimpotrivă datorită ambiţiei sau amorului propriu, prin faptul că judecătorul şi-a exprimat opinia asupra pricinii înainte de judecată.
Buna ziua,
Ma puteti ajuta cu un model de cerere recuzare judecator? (motive: antepronuntare fara probe, martori, impartialitate).
Cu stima
Acesta este doar un model orientativ de cerere:

Cerere de recuzare

INSTANTA1) ..........................
DOSAR NR. .........../ .............
TERMEN ................................


Domnule Presedinte,

Subsemnatul .................................., domiciliat in2) .............................................,
str. ........................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ......., apart. ............., sector
/judet ........................................, reclamant in dosarul mai sus mentionat, reprezentat
prin avocat ............................................................, cu sediul profesional in .............
.........., str. ...................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ........., apart.
....., sector/judet .........................., in conformitate cu dispozitiile art. 24 sau 27 alin.
(1) pct. ............... coroborat cu dispozitiile art.3).................... Cod procedura civila, in
termen legal4), formulez5) prezenta

CERERE DE RECUZARE6)

in actiunea ce formeaza obiectul dosarului nr. ......../..................., aflat pe rolul acestei
instante, ce are ca obiect ...................................., in contradictoriu cu paratul ...........
.................................., domiciliat in ....................................... str. .......................
nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ......., apart. ........, sector/judet ................... .
Prin prezenta cerere va solicit ca prin hotararea ce veti pronunta sa6) ..........................
....................................................................... .


DOMNULUI PRESEDINTE AL7) ........................................

1. Se indica instanta care judeca si actiunea principala, fie ca este vorba de instanta de fond, de apel sau de cea din caile extraordinare de atac.
2. Daca paratul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. In cazul cererii de recuzare formulate impotriva unui procuror, magistrat asistent, grefier se indica si dispozitiile art. 36, impotriva unui expert se indica si art. 204, („art.
204 – Expertii se pot recuza pentru aceleasi motive ca si judecatorii. Recuzarea trebuie
sa fie ceruta in termen de 5 zile de la numirea expertului, daca motivul ei exista la aceasta data; in celelate cazuri, termenul va curge de la data cand s-a ivit motivul de
recuzare....“) impotriva unui arbitru se indica si art. 351 indice 1 – art. 353 Cod procedura civila.
4. Cererea de recuzare se face inaintea oricarei dezbateri, iar cand motivele de recuzare s-au ivit dupa inceperea dez- baterilor, partea va trebui sa propuna recuzarea de indata ce aceste motive ii sunt cunoscute.
5. Desi legea prevede ca cererea de recuzare se poate face atat verbal, cat si in scris,
in practica adeseori, pentru acu- ratetea retinerii motivelor invocate, se prefera ca cererea sa fie formulata in scris.
6. Se indica obiectul actiunii principale.
7. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cererea.


Impotriva1) .........................................................................................................
.......................................................................................................................... .

MOTIVELE PREZENTEI CERERI SUNT2):

IN FAPT:
............................................................................................................................
............................................................................................................................
De aceea, avand in vedere cele prezentate mai sus, va solicit sa admiteti3) cererea de recuzare formulata de subsemnat impotriva ..................................... .

IN DREPT:

Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 24-36 si art. 82 Cod procedura civila, coroborat cu dispozitiile art.4) ...................... .
In dovedirea cererii inteleg sa solicit instantei incuviintarea administrarii urmatoarelor probe5):
– proba cu inscrisuri, pe care le si depun instantei certificate conform cu originalul;
– proba testimoniala cu 2 martori. Propunem ca martori spre a fi audiati pe
1. .........................., domiciliat in .................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. .........................., domiciliat in .................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .

ANEXEZ6):
1. .............................................. .
2. .............................................. .
3.Taxa de timbru judiciar in cuantum de ............. si timbru judiciar ........... .


SEMNATURA


1. Se arata numele, prenumele persoanei impotriva careia e propusa recuzarea, calitatea pe care aceasta o are in cadrul procesului. Pot fi recuzati judecatorii, procurorii, magistratii asistenti, grefierii, expertii, arbitrii.
2. Cererea va cuprinde motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza si care determina pe petent sa formuleze o astfel de cerere, justificand si argumentand demersul justitiar, art. 24 si 27 Cod procedura civila aratand motivelele pentru care
se prezuma ca celui a carui recuzare se cere i-ar putea lipsi spiritul de impartialitate necesar pentru solutionarea obiectiva a cauzei, datorita uneia din situatiile expres prevazute de dispozitiile enuntate.
3. Instanta va decide asupra recuzarii in camera de consiliu, fara prezenta partilor si ascultandu-l pe judecator numai daca gaseste de cuviinta.
4. In cazul cererii de recuzare formulate impotriva unui procuror, magistrat asistent, grefier se indica si dispozitiile art.
36, impotriva unui expert se indica si art. 204, impotriva unui arbitru se indica si art. 351 indice 1 – art. 353 Cod procedura civila.
5. Nu se admite interogatoriul ca mijloc de dovada a motivelor de recuzare.
6. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere copii pentru instanta (cererea adresandu-se instantei si neimplicandu-l pe celalalt participant la proces, caruia cererea si inscrisurile nu i se comunica); copiile vor fi certi- ficate de reclamant ca fiind identice cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris rele- vanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Buna ziua,
Un judecator care se pronunta in procesul de divort printr-o hotarare judecatoreasca poate judeca si in dosarul de partaj?
Cu stima
Da.in acest caz,nu exista incompatibilitate.
Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2010
luiza2008, utilizator

Alte discuții în legătură

Procedura in instanta proces partaj Nina1 Nina1 1.In cate exemplare se depun documentele in instanta civila? 2. Reclamantul in momentul in care depune documente in instanta este obligat sa depuna un ... (vezi toată discuția)
Cum pot recuza un complet de judecata ? paumaria paumaria Am facu cerere de contestatie in anulare la un recurs cu 3 judecatori. S-a aprobat cererea, dar am inteles din legi, ca ma va judeca acelasi complet.Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Stramutare proces - conditii tusu tusu Buna ziua, miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel. din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care ... (vezi toată discuția)