avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum pot recuza un complet de judecata ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum pot recuza un complet de judecata ?

Am facu cerere de contestatie in anulare la un recurs cu 3 judecatori. S-a aprobat cererea, dar am inteles din legi, ca ma va judeca acelasi complet.Vreau sa fat cerere de stramutate pentru " banuiala legitima" ( am intrebat la ICCJ si se poate) dar raspunsul il voi primi sigur dupa termenul de judecare al contestatiei in anulare. Pot sa recuz completul si cum sa procedez ? Unul dintre motivele de contestatie a fost ca nu s-a analizat legalitatea procesului verbal dpdv. al art.16 din OG. nr.2/2001 cum am cerut eu ci au constatat ca a indeplinit conditiile de legalitate prevazute la art.17 , adica au fost scrise corect numele meu sin al agentului, lucru pe care nici nu l-am contestat. Spuneti-mi , va rog cum sa procedez pana la raspunsul de stramutare de la ICCJ. Am motive pentru banuiala legitima, practic la fiecare paragraf din motivarea respingerii recursului. Am inteles ca nu se accepta prea usor cererile de contestatie in anulare ( eu nu am nici avocat decat consultantii de pe avocatnet.ro ) si daca au acceptat -o inseamna ca am avut motive intemeiate.
Cel mai recent răspuns: paumaria , utilizator 20:35, 30 Martie 2013
Atat cererile de recuzare cat si cele de stramutare au un caracter "necontecios"; Motivarea nu se refera la felul cum s-a pronuntat instanta, ci, sunt alte motive de stramutare sau recuzare a unui complet de judecata; cautati pe sitee-ul "Legea de a la z"



1) îl puteți ”recuza” simplu și ușor :

DACÃ se ”lasă” recuzat întrucât Cod Proc. Civ. în TITLUL V
Incompatibilitatea, abtinerea si recuzarea judecatorilor

Art. 24. - Judecatorul care a pronuntat o hotarare intr-o pricina nu poate lua parte la judecata aceleiasi pricini in apel sau in recurs si nici in caz de rejudecare dupa casare.

De asemenea nu poate lua parte la judecata cel care a fost martor, expert sau arbitru in aceeasi pricina.

Art. 25. - Judecatorul care stie ca exista un motiv de recuzare in privinta sa este dator sa instiinteze pe seful lui si sa se abtina de la judecarea pricinii.

Art. 26. - Abtinerea se propune de judecator si se judeca potrivit normelor prevazute de art. 30, 31, si 32.

Art. 27. - Judecatorul poate fi recuzat:

1. cand el, sotul sau, ascendentii ori descendentii lor, au vreun interes in judecarea pricinii sau cand este sot, ruda sau afin, pana la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din parti;

2. cand el este sot, ruda sau afin in linie directa ori in linie colaterala, pana la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei parti sau daca este casatorit cu fratele ori sora sotului uneia din aceste persoane;

3. cand sotul in viata si nedespartit este ruda sau afin a uneia din parti pana la al patrulea grad inclusiv, sau daca, fiind incetat din viata ori despartit, au ramas copii;

4. daca el, sotul sau rudele lor pana la al patrulea grad inclusiv au o pricina asemanatoare cu aceea care se judeca sau daca au o judecata la instanta unde una din parti este judecator;

5. daca intre aceleasi persoane si una din parti a fost o judecata penala in timp de 5 ani inaintea recuzarii;

6. daca este tutor, curator sau consiliu judiciar al uneia din parti;

7. daca si-a spus parerea cu privire la pricina ce se judeca;

8. daca a primit de la una din parti daruri sau fagaduieli de daruri ori altfel de indatoriri;

9. daca este vrajmasie intre el, sotul sau una din rudele sale pana la al patrulea grad inclusiv si una din parti, sotii sau rudele acestora pana la gradul al treilea inclusiv.

Art. 28. - Nu se pot recuza judecatorii, rude sau afini ai acelora care stau in judecata ca tutor, curator, consiliu judiciar sau director al unei institutii publice sau societati comerciale, cand acestia nu au interes personal in judecarea pricinii.

Art. 29. - Propunerea de recuzare se va face verbal sau in scris pentru fiecare judecator in parte si inainte de inceperea oricarei dezbateri.

Cand motivele de recuzare s-au ivit dupa inceperea dezbaterilor, partea va trebui sa propuna recuzarea de indata ce acestea ii sunt cunoscute.

Judecatorul impotriva caruia e propusa recuzarea poate declara ca se abtine.

Art. 30. - Recuzarea judecatorului se hotaraste de instanta respectiva, in alcatuirea careia nu poate sa intre cel recuzat.

In cazul cand din pricina recuzarii nu se poate alcatui completul de judecata, precum si in cazul cand recuzarea priveste pe toti judecatorii unei instante, aceasta se judeca de instanta la care se indreapta calea de atac respectiva.

Recuzarea tuturor membrilor unei sectiuni a Curtii Supreme de Justitie se judeca de cealalta sectiune a Curtii Supreme de Justitie.

Art. 31. - Instanta decide asupra recuzarii, in camera de consiliu, fara prezenta partilor si ascultand pe judecatorul recuzat numai daca gaseste de cuviinta.

Nu se admite interogatoriul sau juramantul ca mijloc de dovada a motivelor de recuzare.

In cursul judecarii cererii de recuzare nu se va face nici un act de procedura.

Art. 32. - Incheierea asupra recuzarii se citeste in sedinta publica.

Daca recuzarea s-a primit, judecatorul se retrage si nu poate sa stea fata la chibzuirea asupra pricinii.

Incheierea prin care s-a hotarat recuzarea va arata in ce masura actele indeplinite de judecatorul recuzat urmeaza sa fie pastrate.

Art. 33. - Instanta superioara investita cu judecarea cererii de recuzare in cazurile prevazute de art. 30 alin. 2 va dispune trimiterea pricinii la o instanta de acelasi grad, in cazul cand gaseste ca cererea de recuzare este intemeiata.

Daca cererea este respinsa, pricina se inapoiaza spre judecare instantei inferioare.

Art. 34. - Incheierea prin care s-a incuviintat sau respins abtinerea, ca si aceea prin care s-a incuviintat recuzarea, nu este supusa la nici o cale de atac.

Incheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai o data cu fondul.

Cand instanta superioara de fond constata ca recuzarea a fost pe nedrept respinsa, reface toate actele si dovezile administrate la prima instanta.

Art. 35. - Cand cererea de recuzare a fost facuta cu rea-credinta, instanta va condamna pe cel care a facut-o la o amenda de la 3000 la 10000 lei si la despagubirea partii vatamate.

Art. 36. - Dispozitiile prezentului titlu, in afara de art. 24 si 27 pct. 7, se aplica si procurorilor, magistratilor asistenti si grefierilor.

2) formulați în 3 exemplare (le înregistrați și depuneți 2 exemplare prin serviciul Registratură al instanței) o CERERE de recuzare.


3) un posibil model al Cererii de recuzare (modificațl/adaptați conținutul potrivit cerințelor cauzei dvs) ar putea fi următorul :

Dos. Civ. Nr. . ./ . . ./ . . . .
Secția a . . . .- Civilă, Sala . . . , ora . . . ,
Reclamant/pârât etc etc . . . (calitatea dvs. în acel proces)
Termen : . . . ,

Către, (instanța respectivă, de ex. Tribunalul București)

Subsemnata, . . . în calitate de . . . (ex. reclamant) în dosarul mai sus menționat, formulez prezenta

CERERE DE RECUZARE

împotriva (arătați : numele, prenumele si calitatea pe care o are în cadrul completului de judecată respectivul magistrat), pentru următoarele motive de recuzare :

Motivele cererii :

În fapt, (arătați motivul/motivele de recuzare și dovezile ce sustin cererea de recuzare).

In drept, îmi întemeiez cerea mea pe dispozitiile art. 24 sau art. 27 alin 1 pct. ... C. proc. civ. (cu aplicarea art. 204 C. proc. civ. DACÃ este vorba de un expert).Rog revedeți mai sus textul din C.Proc. Civ. Adaptat cauzei dvs.

Dovada cererii de recuzare o voi face cu : înscrisuri si martori.

Anexez următoarele înscrisuri :
1) . . . ,
2) . . . ,
3) rog să fie citați următorii martori :1) Ionescu . . , domiciliat în . . . ; 2) Păun . . . ;

Depun cererea în dublu exemplar si taxa de timbru potrivit chitanței nr. . . . din . . ., eliberata de . . . în valoare de . . . . lei si timbrul judiciar în valoare de . . . lei.


. . . . (data depunerii) semnătura dvs.,



Vreau sa fac recuzarea verbal la inceputul sedintei.Eu am facut contestatie in anulare pentru 2 motive esentiale in proces ,care nu au fost analizate. Unul este legalitatea procesului verbal. Acelasi complet ma va judeca deci nu am nici o sansa. Grefierul trebuie sa mentioneze ca eu cer recuzarea sau nu? Am motive si in motivarea respingerii recursului. Le pot folosi sau trebuie sa ma limitez la ce am scris in cererea decontestatie in anulare?
1) DA, puteţi formula şi susţine şi verbal în faţa instanţei, spre exemplu : învederez Onoratei Instanţe că, datorită . . . (invocaţi scurt motivele care v-au determinat să solicitaţi recuzarea judecăto/rului/rilor "H" ; "G" ; "Y" ) RECUZ următorii judecători ;
2) grefierul trebuie să noteze această cerere verbală depusă de dvs. în faţa instanţei.Dacă observaţi că NU o face : atrageţii atenţia instanţei folosind, spre exemplu formula : rog onorata instanţă să noteze şi să reţină cererea mea de recuzare ;
3) nu înţeleg de ce nu aţi formulat în scris în cererea de Contestare în anulare toate motivele şi doar v-aţi limitat strict la unele ?
A se reţine : tot ce veţi depune în scris, e bun depus (şi vă puteţi motiva/demonstra oricând aveţi nevoie în acea cauză intenţia şi interesul dvs. şi a respinge punctul de vedere al instanţei, adversarului) şi NU poate instanţa a vă înlătura, învârti, suci, inversa dorinţa şi interesul dvs. etc etc după cum are ea de gând.
Multumesc! Am scris in contestatia in anulare doar motivele pe care nu le-a luat in considerare completul in motivarea respingerii recursului ,fiindca asa am citit intr-o lege indicata pe forum, ca nu am voie sa folosesc motivele pe care completul le-a judecat. Instanta de fond nu a citit nici un document depus de mine (am citat legi care erau in favoare mea si au fost ignorate in motivare, chiar s-a folosit un art. care nu avea nici o legatura cu cazul meu ci era amintit comparativ de intimata in intampinare ). Din cauza aceasta am facut recurs, dar nu poti sa ataci colegii judecatorilor deci pur si simplu nu m-au lasat sa vorbesc desi am insistat sa explic motivele de recurs. Mi s-a raspuns : "multumim,ati scris tot,veti primi hotararea." Deci nici in scris nici verbal nu am avut nici o sansa. De aceea vreau sa stramut procesul si am nevoie de sfaturi.

Alte discuții în legătură

Stramutare proces - conditii tusu tusu Buna ziua, miercuri, 2 aprilie, am o contestatie in anulare la Curtea de Apel. din cate inteleg, contestatia va fi judecata de aceiasi judecatori pe care ... (vezi toată discuția)
Schimbarea completului de judecata si stramutarea in alta localitate a dosarului crucy crucy In prezent am un dosar pe rol la Curtea de Apel ( recurs ) . Din ultima sedinta am fost martor la un scenariu din care s-a plecat cu \"pachet\" din sala de ... (vezi toată discuția)
Recuzare complet de judecata in recurs la ordonanta presidentiala aadialeda aadialeda av paratului,vrand sa amane solutionarea cauzei,a cerut recuzarea completului (partial), s-a stabilit un termen de inca 2 saptamani, la un complet specializat, ... (vezi toată discuția)