avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta: Stabilirea cotelor de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta: Stabilirea cotelor de mostenire

Buna ziua

Am urmatoarea speta:
In urma defunctei s-a deschis procedura succesorala. Avem 2 mostenitori legali: Mama defunctei (ascedent privilegiat), si fratele defunctei (colateral privilegiat).
Defuncta nu avut copii si a divortat in 2001. Tatal defunctei nu mai traieste. Prin testament apare si al treilea mostenitor (testamentar), respectiv fostul sot, caruia defuncta ii lasa totul.
Intrebarea este urmatoarea, tinand cont de rezervele succesorale ale privilegiatilor:
Care sunt cotele de mostenire atribuite fiecarui mostenitor legal si celui testamentar???
Nu am gasit nicaieri vreo informatie in ceea priveste prezentarea cotelor de mostenire intre rezervatarii care vin in concurs cu testamentarii.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: popvas , utilizator 08:41, 10 Mai 2007
testamentul va opera in limita cotei disponibile.....deci mostenitorii rezervatari aiu ceea ce legea le da in mod obligatoriu iar cel testamentar tot ce ramane in afara rezervei...
Mama defunctei va primi 1/4 (in calitate de rezervatar) iar restul de 3/4 va reveni mostenitorului testamentar. Fratele nu va lua nimic pt. ca nu este rezervatar (si nici nu este trecut in testament).
Da, m-am lamurit. Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament nepotului buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu ... Ionica369 Ionica369 Testament nepotului Buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu o problema ce o are tatal meu.El s a recasatorit dupa moartea mamai mele iar sotia lui a decedat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Succesiune anissia anissia Am avut un var care a decedat in luna noiembrie anul trecut, casatorit dar fara copii. Acum vreo 2 ani se pare ca i-ar fi facut sotiei un act prin care ... (vezi toată discuția)