Am urmatoarea speta:
In urma defunctei s-a deschis procedura succesorala. Avem 2 mostenitori legali: Mama defunctei (ascedent privilegiat), si fratele defunctei (colateral privilegiat).
Defuncta nu avut copii si a divortat in 2001. Tatal defunctei nu mai traieste. Prin testament apare si al treilea mostenitor (testamentar), respectiv fostul sot, caruia defuncta ii lasa totul.
Intrebarea este urmatoarea, tinand cont de rezervele succesorale ale privilegiatilor:
Care sunt cotele de mostenire atribuite fiecarui mostenitor legal si celui testamentar???
Nu am gasit nicaieri vreo informatie in ceea priveste prezentarea cotelor de mostenire intre rezervatarii care vin in concurs cu testamentarii.
testamentul va opera in limita cotei disponibile.....deci mostenitorii rezervatari aiu ceea ce legea le da in mod obligatoriu iar cel testamentar tot ce ramane in afara rezervei...
Mama defunctei va primi 1/4 (in calitate de rezervatar) iar restul de 3/4 va reveni mostenitorului testamentar. Fratele nu va lua nimic pt. ca nu este rezervatar (si nici nu este trecut in testament).
Succesiune
anissia
Am avut un var care a decedat in luna noiembrie anul trecut, casatorit dar fara copii. Acum vreo 2 ani se pare ca i-ar fi facut sotiei un act prin care ... (vezi toată discuția)