avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Inregistrarea convorbirilor telefonice si ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Inregistrarea convorbirilor telefonice si monitorizarea calculatorului.

BUna ziua,

In aprile va scriam de faptul ca noul sef doreste sa-mi modifice fisa postului...etc. Din fericire inca nu a facut-o insa m-a pus la curent cu faptul ca toate convorbirile mele de pe telefonul mobil de serviciu sunt ascultate si ca exista si o monitorizare a computerului. in privinta ascultarii convorbirilor telefonice am dubii destul de serioase...desi...nimic nu mai e sigur pe lumea aceasta dar, in privinta monitorizarii calculatorului lucrurile stau altfel deoarece in urma unei discutii furtunoase pe care am avut-o cu el, mi-a eprodus exact ceea ce am vorbit pe adresa de messenger, pe mailuri, etc....si nu se opreste aici: stia exact - ce ma dat la print sau mai ales unde sunt unele foldere sau subfoldere....in urma verificarilor mele, ajutata fiind de un amic IT-ist am constatat ca DA, in computerul meu era instalat un program de tip spy pe care, desigur l-am dezinstalat....acest program ii dadea sub forma de mail zilnic raportul tuturor activitatilor mele de pe acel computer. nemaiputatndu-ma abtine, l-am intrebat cu ce drept face acest lucru. mi-a raspuns ca este seful meu si ca daca vrea ma controleaza si in geanta...Cat de legal este ceea ce se intampla? Ma pot apara in vreun fel?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tudor001 , utilizator 17:42, 3 Februarie 2012
Orice comentarii sunt susceptibile de a fi incomplete asa ca am sa aleg sa va indrum catre urmatorul portal legi-internet.ro/monitorizare precum sa va indic si DIRECTIVA 95/46/CE a PARLAMENTULUI EUROPEAN I A CONSILIULUI
din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

In opinia personala, consider ca atata timp cat:
- nu v-a fost adus la cunostinta faptul ca sunt intreprinse actiuni de monitorizare a activitatii;
- cat timp nu exista prevederi privind modul de utilizare al internetului si al altor mijloace de comunicare in cuprinsul regulamentului de ordine interioara/ act similar;
drepturile dvs au fost incalcate.

Va puteti formula o opinie mult mai clara dupa lecturarea articolului cuprins in primul link precum si a directivei pe care v-am indicat-o.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iunie 2010
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat
Nimeni nu da dreptul unui agent economic sau unui prepus al sau (angajat) sa acceseze email-urile trimise sau primite de angajati, sa le acceseze comunicatiile tip chat si in general, sa patrunda fara drept in viata privata a acestora.
Este ilegal chiar in conditiile in care angajatul este avertizat asupra acestor practici.
Este ilegal chiar daca angajatul consimte la aceasta practica, verbal sau in scris. Acordul de principiu al partii vatamate in acest caz nu este de natura a inlatura raspunderea penala.
Dreptul de a monitoriza (intercepta) comunicatiile electronice, posta electronica, etc. apartine doar organelor de stat special si limitativ desemnate, iar actiunea se executa doar in virtutea emiterii unui mandat specific, de catre judecator. Din acest punct de vedere, un agent economic este extrem de departe de conditiile legale de utilizare a unei asemenea aplicatii.
Singura situatie in care uzul aplicatiilor destinate monitorizarii computerelor este legal: atunci cand ele sunt instalate de catre reprezentantul agentului economic (administrator, director, etc.) pe computerul din biroul sau, la care are acces doar el, si care este utilizat exclusiv de catre acesta.
Agentul economic ce va utiliza aceasta tehnologie se va vedea pus in situatia stocarii locale (sau pe un server extern) a unor categorii de date pe care legea ii interzice a le detine sau manipula, si la care acesta are acces nemijlocit:
- date personale ale angajatilor si mai ales ale celor cu care angajatii intra in contact.
- date bancare, in situatia in care angajatil isi acceseaza online contul bancar.
- parolele de acces ale conturilor bancare, conturilor de email si in general toate parolele utilizate online de catre propriul angajat
- continutul text al tuturor email-urilor primite sau expediate de pe computerul monitorizat
- continutul text al mesajelor instant si ale celor schimbate prin intemediul IM.
O alta chestiune: agentul economic va avea accesul la un email (continut text, etc.) expediat de un tert care nu are nici un raport de munca sau de alta natura cu agentul economic. Imaginati-va ca angajatul agentului economic va deschide email-ul primit de la un tert, pe computerul monitorizat. In acel moment, agentul economic se va afla in posesia ilegala a continutului corespondentei electronice care nu ii era adresata si asupra careia nu are nici un drept de acces. Situatia ilegala in care este pus agentul economic in acest caz este de natura evidentei.

Situatia juridica a agentului economic ce comercializeaza aceste produse.
Atata timp cat produsele sunt comercializate cu scopul monitorizarii angajatilor, iar comerciantul va acorda asistenta tehnica la instalarea si exploatarea aplicatiilor, cunoscand ca acestea sunt utilizate pentru monitorizarea fara drept a angajatilor, acesta raspunde penal, in solidar cu utilizatorul final al aplicatiilor vandute. Este o situatie juridica identica cu cea din vara anului 2010, cand au fost arestati alti doi distribuitori de aplicatii software de monitorizare, sub aceeasi motivatie: implicarea in instalarea si exploatarea aplicatiilor, stiind ca acestea vor fi utilizate la monitorizarea fara drept a comunicatiilor electronice a unor persoane.
Tot esafodajul acuzarii se bazeaza pe faptul ca distribuitorii sau comerciantii stiau ca aplicatiile vandute vor fi utilizate pentru monitorizarea ilegala a unui sistem informatic.
Si in cazul aplicatiilor destinate monitorizarii computerului, situatia juridica este identica. Mica diferenta - fara relevanta juridica - este data de mediul de instalare al aplicatiilor: telefonul mobil sau computerul. In acceptiunea legii insa, ambele constituie sisteme informatice si se bucura de aceeasi protectie din partea legii.









@sma6501:
Textul postat de tine este un copy/paste al celui aflat pe forumul acesta: [ link extern ]
Buna cuviinta de indica sursa citata de tine te-ar fi scutit de rusine :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu poti munci normal,cand esti spionat llumy llumy Din punct de vedere legal,pana unde poate merge un sef cu spionarea subalternilor?Nu stiam de ce nu-mi functiona PC,pana intr-o zi cand m-am hotarat sa mai ... (vezi toată discuția)
Utilizarea unei aplicatii software pentru salvarea datelor este legala, in lumina legii 161/2003? tudor001 tudor001 Tocmai am lecturat continutul Legii 161/2003 privitoare la infractiunile informatice. La lit. E se specifica faptul ca \" Legea pedepseşte şi fapta \"de a ... (vezi toată discuția)
Piratarea calculatorului personal si furtul arhivei de messenger myalaura myalaura Ma confrunt cu o mare problema de aceea am nevoie de ajutorul d-voastra. Anul trecut am fost angajata la o firma de IT iar la inceputul ... (vezi toată discuția)