avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmostenirea unui copil!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmostenirea unui copil!

buna ziua!
Ma puteti ajuta va rog cu un sfat!
Mama are doi copii, pe mine si un frate mai mare, frate care din pacate a ajuns alcoolic si a devenit violent. el nu mai locuieste cu noi de 10 ani deoarece acum 10 ani mama i-a facut evacuarea din apartament prin ordin judecatoresc si cu executare silita. In toata aceasta perioada nu au mai avut nici un fel de legatura.
Mama doreste sa-i faca dezmostenirea si as dori sa stiu daca se poate face si este valida in situatia asta!
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:24, 7 Iunie 2010
fiind vorba de fratele dvs care e ruda de gradul unu nu se poate dezmosteni total...exista o rezerva succesorala care i se cuvine si pe care legea o acorda acestuia indiferent de situatia dificila existenta
In Romania nu exista institutia dezmostenirii, decat in cazuri strict limitative prevazute de lege (atentat la viata parintelui, denunt calomnios care ar fi putut duce la detentie pentru parinte).
Singura solutie este aceea de a va ceda averea inca din timpul vietii, prin contracte de vanzare-cumparare
Fratele dvs are dreptul la o cota prevazuta de lege
in calitate de mostenitor.
Mama poate sa-l dezmosteneasca indirect prin instrainarea,
in timpul vietii acesteia, a bunurilor proprietatea sa.
Fratele dvs va primi o cota din bunurile care se aflau
in proprietatea mamei la data decesului acesteia.
Incheiati cu mama un contract de intretinere. Este singurul inatacabil de catre fratele dvs.
Asta inseamna ca dvs. veti fi proprietara dar veti avea obligatia sa o intretineti pe mama toata viata ( ingrijire, alimente, medicamente etc.).
In situatia data, şi eu recomand incheierea unui contract de intretinere cu mama, pentru ca acest fel de contract nu poate fi atacat decat de catre partile contractante.
In cazul incheierii unui contract de vanzare intre mama si dv. pentru bunurile imobile ale acesteia, acest contract poate fi atacat pentru ca se prezuma ca este o donatie deghizata, daca nu se face dovada contrara a platii sumei. ;)

Alte discuții în legătură

Vanzare, testament sau donatie catre copii? aiko aiko Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Parintii mei locuiesc intr-un apartament dobandit dupa casatorie. Pe actul de proprietate este trecut ca ... (vezi toată discuția)
Testament sau vanzare cu clauza de renta viajera? ioanacnc ioanacnc Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Ce tip de act trebue sa inchei, la notariat, cu mama mea, pentru a mosteni apartamentul la care ea este ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am 3 copii din care 2 recunoscuti legal , iar unul ... Cmb88 Cmb88 Bună ziua! Am 3 copii din care 2 recunoscuti legal , iar unul cu actuala sotie .. In caz de deces ii revine mostenire celui mare? Daca da , se pote ... (vezi toată discuția)