Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 430/2010 prevede la punctul 25 ca art. 81, pct. (9) al Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 60/2006 se modifica astfel:
Controlul privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează pe baza unei metodologii elaborate de CNAS în termen de 60 de zile şi care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I."
Avand in vedere ca metodologia de control nu este inca aparuta, controlul este legal? Va intreb deoarece de cateva zile se controleaza zeci de medici de familie din toata tara iar amenzile zunt de minimum 5000 de RON:O. Principalul document controlat este adeverinta eliberata de angajator. Daca acest document nu a avut inscrise zilele de concediu medical din ultimile 12 luni, medicul a fost amendat. Totusi, modelul de adeverinta publicat in MO nu contine date despre NUMARUL DE ZILE DE CONCEDIU MEDICAL AVUTE IN ULTIMELE 12 LUNI#-o. As dori sa stiu daca se poate contesta controlul pe viciu de procedura folosind argumentele de mai sus, si care sunt pasii pentru aceasta contestare? Recomandati sa se faca obiectii pe procesul verbal chiar la finalul controlului?
Recomandati sa nu se achite amenda si sa fie contestata imediat?
Nu am studii de specialitate, sunt medic de familie, dar as dori sa stiu parerea dumneavoastra specializata, deoarece cuantumul amenzilor depaseste in cele mai multe cazuri veniturile cabinetului medical pe o luna si in ultimele zile suntem terorizati de aceste controaleX-(, care ar fi trebuit sa vizeze corectitudinea acordarii concediului si nu corectitudinea adeverintelor eliberate de angajator!
Va multumesc!
Buna ziua !
Va sfatuiesc sa atacati in instanta procesul- verbal de constatare (actul de control), pe motiv de nelegalitate, avand in vedere ca modelul de adeverinta din actul normativ nu solicita aceste date.
Pasii constau in angajarea unui avocat si introducerea actiunii in instanta.
Personal, va recomand ca atunci cand nu sunteti de acord cu termenii unui act, sa nu- l semnati, motivand aceasta .
Introducerea actiunii suspenda masura luata pana la solutionarea cauzei.
Cu stima !