avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare sau donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare sau donatie

As dori sa stiu diferenta dintre un act de vanzare-cumparare si o donatie, deoarece intentionez sa renunt la 1/2 dintr-un apartament in favoarea unei persoane neinrudite cu mine. Se poate face clauza de intretinere? In cazul donatiei se poate face o revenire asupra ei in timp? Mentionez ca nu am copii, sot (nu am fost casatorita), parinti, frati, verisori, nepoti, cumnati sau alte rude de pana la verisori gradul II.
Donatia este un act irevocabil, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege. Unul din cazurile in care e posibila revocarea este survenienta de copil, adica daca veti avea un copil in viitor, puteti revoca donatia.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi doar anulat, pentru vicii existente la momentul incheierii contractului.

Atat donatia cat si vanzarea pot fi particularizate in functie de nevoile si intentia dvs. Puteti vinde cu clauza de intretinere sau puteti dona cu clauza de intretinere. Ar trebui sa dati ceva mai multe detalii despre situatie - de ce v-ati gandit la intretinere?
Pentru ca este vorba de jumate de apartament si nu vreau sa ma trezesc in situatia de a fi data afara, adica sa fiu nevoita sa vand jumatatea cu care raman sau sa dau o suma de bani echivalenta cu valoarea ei celui caruia doresc sa ii fac donatia. Adica doresc sa ma protejez de cel cariua ii fac donatia in cazul in care, in indiviziune fiind si neiamintelegandu-ne sa fiu nevoita sa apelez la justitie.
Nu vad cum ati putea fi obligat(a) sa parasiti apartamentul sau sa vindeti partea dvs. Daca persoana respectiva nu va locui cu dvs, puteti sa va rezervati uzufructul. Sigur ca si clauza de intretinere e o solutie, insa depinde si de partea cealalta sa o accepte, in fond asta inseamna sa va intretina tot restul vietii.
donatia este incompatibila cu obligatia de intretinere a donatorului.
cred ca doriti sa incheiati un contract de intertinere cu rezerva unui drept de uzufruct viager.
Contractul de intretinere este diferit de vanzarea cu clauza de intretinere (difera momentul cand se transmite proprietatea), dar intr-adevar la amandoua se poate rezerva uzufructul. Asa cum spuneam, aceasta solutie poate fi luata in calcul doar daca persoana respectiva nu va locui in apartament.

Alte discuții în legătură

Ingrijire batrani pentru proprietate(+clauze) olga vasile olga vasile Doresc sa aflu daca ingrijesc 2 persoane in varsta,care nu au copii,pentru a-mi lasa proprietatea(casa,apartament) ce act trebuie sa fac,cand si cu ce clauze ... (vezi toată discuția)
Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare quiety quiety Buna ziua, Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp ... (vezi toată discuția)
Mostenire CosminTudosie CosminTudosie Familie pensionari 88 de ani cu 4 copii in ce conditii putem lasa mostenire unuia dintre copii sau unui nepot proprietatea personala pentru ingrijire excluzand ... (vezi toată discuția)