Acum o suta si ceva de ani strabunicul meu s-a casatorit cu strabunica mea, primind drept "dota" de la socrul lui o casa cu o curte de 1900 mp. (La vremea aceea am inteles ca numai barbatii figurau proprietari). Au avut un singur copil, pe bunicul meu, strabunica mea murind la scurta vreme de la nasterea lui. Dupa doi ani strabunicul meu s-a recasatorit, si a mai avut un copil cu cea de a doua nevasta, cu care a trait pina la moarte. La momentul in care bunicul meu s-a casatorit , strabunicul meu i-a facut un act prin care ii lasa casa si 1500mp de teren "restul" lasandu-l celui de-al doilea fiu, (ca sa o imbuneze pe cea de a doua sotie), desi terenul era zestrea primita de prima lui sotie - mama bunicului meu. Fratele vitreg al bunicului meu a plecat din sat cind s-a marit si n-a revendicat niciodata acea bucata de curte, stiind ca nu i se cuvenea moral. Bunicul meu a folosit normal toata curtea vreme de 93 de ani cit a trait. In afara de acel document bunicul meu nu a mai avut alte acte care sa ii ateste proprietatea pe casa si terenul aferent. Acum, la dezbaterea mostenirii, ce teren va reveni mostenitorilor bunicului meu?
Logic ar fi ca, daca bunicul dvs. a folosit intreaga suprafata de teren, atata vreme si nu doar atat ci a ingjit locul, a platit impozite, nu a fost tulburat...sa fi dobandit proprietatea intreaga fie si prin efectul prescriptiei achizitive. Asa fiind , la fel de logic ar fi ca motenitorii bunicului dvs. sa mosteneasca bunurile in privinta carora acesta dobandise dreptul de proprietate.
Totusi, ar trebui sa vedeti ce s-a intamplat pe parcursul anilor, fiindca a existat cooperativizarea, apoi, au intrat in vigoare legi prin care trenurile care fusesera preluate de stat au reintrat in posesia detinatorilor lor de drept. In functie de a eceste aspecte, veti putea afla ce bunuri exista in masa succesorala . Adresati-va unui avocat , prezentand toate documentle pe care le detineti.Succes.