Buna,as vrea sa rezum cazul meu:fratele meu a avut accident el fiind pasager in masina care nu e vinovata.A stat 12 zile in spital dupa care a murit.Problema a acu ca nu stim ce sa facem,ne constituim parte civila sau ne intelegem cu vinovatul(care deja ne a oferit 100 de milioane)ceea ce i super putin in comparatie cu suferinta provocata parintilor si fratilor.Era necasatorit si are o fata dintr o relatie anterioara.Mai multi ne au sfatuit sa ne intelegem ca daca mergem la proces tot ce se castiga se da numai mostenitorului,ceia ce mi se pare incorect avand in vedere ca mama fetei nu l lasa sa vada fata si singurele dati cand vorbea erau cand il intreba de alocatie.Intebarea mea e ce sanse de castig ar avea ca parintisi ce sume ar trebui cerute sau mai bine ar fi sa cerem daune direct asiguratorului.O ultima intrebare .desi nu este vinovat soferul masinii unde se afla fratele meu politistii au constatat ca avea si el peste limita vitezii in acea zona.Se poate trege si el la raspundere
Va multumesc anticipat(fratele meu avea 41 ani si lucra in strainatate cu acte in regula,nu stiu daca acest lucru influenteaza cu ceva cuantumul sau orice alta decizie)
Pentru a obtine o despagubire cu mult mai mare, data fiind si situatia -existenta unui copil din cate cred minor, cel mai bine este sa va constituiti parte civila in procesul penal.
Nu am inteles exact daca fatita a fost recunocuta de tata. In cazul in care a recunoscut-o si este minora atunci ea poate beneficia de o pensie de intretinere corespunzatoare venitului de care este lipsita urmare a decesului parintelui, precum si de plata de daune morale urmare a suferintei cauzate de deces.
Mama fetei nu poate fi considerata o mostenitoare daca nu avea calitatea de sotie la data cand a intervenit decesul fratelui tau. Ea poate sta in proces numai ca reprezentant legal al minorei (in cazul in care fata este minora) si toate drepturile castigate vor fi ale fetei.
De asemenea se pot constitui parti civile si parintii pentru cheltuielile de inmormantare.
Despagubirile vor fi platite in solidar de persoana vinovata si de asiguratorul RCA, in cazul in care polita de asigurare era valabila la data accidentului.
Potrivit textelor de lege aplicabile in materie limita de despagubire pentru vatamari corporale si decese pentru anul 2010 este ridicata, cu mult peste suma ce v-a fost oferita.
Mostenitori rezervatari sunt ascendentii si descendentii deci copiii si parintii. Trebuie sa formuleze o cerere de constituire parti civile parintii si copilul prin reprezentant legal. Despagubirile vor fi suportate de asigurator si pot ajunge la o suma mult mai mare. Va trebuie neaparat un avocat care sa fundamenteze cererea de daune materiale si morale. [editat]
Multumesc pentru raspuns dar as mai vrea o lamurire.Daca parintii se pot face parte civila si obtine mai mult decat cele 100mil fara a face referire la fata.Fata e minora a fost recunoscuta dar nu exista si nu a existat vreo relatie tata fiica sau bunica nepoata din cauza mamei.(mama fetei mi se pare ca a inceput demersurile pentru pensie de urmas)
Ceea ce as mai vrea sa stiu e daca se ia in considerare faptul ca muncea in strainatate si daca poate fi tras la raspundere si celalalt sofer(nu e vinovatul dar avea viteza peste limita si avea timp sa evite (viteza constatata de politisti si ca avea timp sa evite din ce ne a povestit fratele inainte sa moara)
Va multumesc
Parintii se pot constitui parti civile la fel si sotia (daca au fost casatoriti cu acte si daca in momentul decesului erau valabile adica nu intervenise desfacerea casatoriei).
Daca fiica a fost recunoscuta si exista acte in acest sens nu au importantza relatiile dintre tata fiica sau bunici nepoti.
Pentru a obtine aceste raspunsuri formulati o cerere de admitere ca proba expertiza accidentului rutier.
Buna,pentru ce ne trebuie expertiza din moment ce el era pasager si se stie sigur cine e vinovatul si va rog sa mi raspundeti sola cealalta intrebare.Se pot trage la raspndere amandoi soferi(cum am pus mai sus soferul masinii in care se afla fratele nu vinovat dar avea viteza peste limita).Multumesc