avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident rutier soldat cu deces
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident rutier soldat cu deces

buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei suferinde. Eu sunt cumnatul.PS.Evenimentul s-a produs in 13-02-2012.Am primit raportul de expertiza tehnica judiciara auto. Cauza accidentului -se precizeaza ca principala cauza a accidentului este traversarea carosabilului prin loc nemarcat fara o asigurare prealabila in contextul in care conditiile meteo erau nefavorabile.Traficul intens pe ambele sensuri. Principalul factor favorizant a fost aderenta redusa la nivelul carosabilului,zapada batatorita,iar acest lucru a redus posibilitatea de evitare a conducatorului auto pt. efectuarea manevrei de franare la intensitate maxima,pt. a-si pastra controlul traiectoriei autotrenului.Din declaratia soferului reiese ca a observat in mijlocul soselei cca 20 m distanta,o femeie traversand in fuga dupa ce a claxonat-o,a ezitat ,s-a oprit din nou si a continuat fuga in traversare.Actiunea soferului a fost o usoara franare ce a rezultat o deplasare de franare de la locul impactului cu victima acrosind-o cu partea fata dreapta a tirului,pe o distanta de 36 m.Din expertize reiese ca masina circula cu 38-39km/ora,iar in momentul impactului avea valoarea de 35km/ora. Art.123-conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30km/ora,in localitati si/sau 50km/ora in afara localitatii. f)cand partea carosabila este acoperita cu polei,gheata,zapada batatorita sau piatra cubica umeda. Concluzia expertului: In situatia data ,singura varianta certa de evitare a accidentului de catre conducatorul autotrenului pana la locul impactului ,daca se deplasa cu o viteza mai mica decat 27km/ora. Spuneti-ne va rog, ce pasi ar urma sa parcurgem si daca familia ar fi indreptatita la despagubiri,in urma tragediei tinerei de 25 de ani.
Cu stima si mult respect. ASTEPTAM RASPUNS DE LA DUMNEAVOASTRA.
Cel mai recent răspuns: tanasieadriana , utilizator 16:15, 27 Iunie 2014
Condoleante.
Incercati sa gasiti un avocat sau firme care se ocupa de astfel de cazuri cu luarea banilor la urma.
Din ce relatati nu cred ca ar avea sens sa platiti avocat si nici nu imi pare sa aveti sanse sa schimbati ceva.
Buna seara...se pare ca asta ar fi printre putinele modalitati de a obtine bani in romania:vanatoarea de soferi...sa va fie rusine..daca victima a traversat prin loc nepermis ce vina are conducatorul auto?la fam lui nu va ganditi,ca va ramane fara permis daca instanta il gaseste vinovat?daca nu am dreptate imi cer scuze ptr postare dar nu m-am putut abtine sa vad cum unii chiar daca sunt vinovati tot vor sa castige...numai bine va doresc
cauza principala a accidentului a fost traversarea pietonului prin loc nemarcat. din pacate se intampla si tragedii din aceasta cauza. poate fi luata in considerare o culpa comuna daca conducatorul auto nu a respectat regulile de circulatie in sectorul de drum respectiv.
Condoleante familiei.

In primul rand victima este si ea vinovata de producerea evenimentului rutier nefericit, deoarece a traversat intr-un loc nepermis. Daca conducatorul autovehicolului nu a respectat legile de circulatie poate fii si el tras la raspundere. Daca aveti rezolutia parchetului din care reiese si vinovatia soferului rudele apropiate sunt indreptatite la despagubiri morale, inclusiv toate cheltuielile efectuate ( inmormantare, sicriu, parastas, loc de veci,... ) . Aveti informatiile mai jos:

Cine are dreptul la despăgubiri RCA?

Drept de despăgubire RCA / Carte Verde îl are orice persoană care a suferit un prejudiciu material, fizic sau psiho-afectiv, în urma unui accident de circulaţie rutieră produs prin intermediul unui vehicul înmatriculat şi asigurat RCA / Carte Verde, cu excepţia autorului accidentului, indiferent dacă persoana prejudiciată se afla în interiorul sau în sau exteriorul vehiculului cu care s-a produs accidentul, dacă era pasager, pieton, biciclist, motociclist, căruţaş, conducătorul auto şi pasagerii celuilalt vehicul implicat în accidentul rutier etc..

In caz de vătămări corporale sau deces, nu are importanţă la despăgubire dacă victima direct vătămată este rudă cu autorul accidentului. Astfel, victima directă a accidentului rutier va fi despăgubită pentru propriul prejudiciu suferit, indiferent dacă autorul accidentului este tatăl, mama, fiul, fratele, soțul, soţia …

Referitor la despagubirea daunelor morale art.1391 Noul cod civil prevede:

Art. 1391 Repararea prejudiciului nepatrimonial

(1) În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

(2) Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.

(3) Dreptul la despăgubire pentru atingerile aduse drepturilor inerente personalităţii oricărui subiect de drept va putea fi cedat numai în cazul când a fost stabilit printr-o tranzacţie sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

(4) Dreptul la despăgubire, recunoscut potrivit dispoziţiilor prezentului articol, nu trece la moştenitori. Aceştia îl pot însă exercita, dacă acţiunea a fost pornită de defunct.

(5) Dispoziţiile art. 253-256 rămân aplicabile.

Autorul producerii accidentului nu poate emite pretenţii de despăgubire prin asigurarea RCA pentru propriul prejudiciu material, fizic, psihic sau afectiv, în caz de vătămare corporală. De asemenea, rudele autorului accidentului rutier, în cazul decesului acestuia, nu pot pretinde pretenţii de despăgubire, pentru prejudiciul material şi moral suferit ca urmare a decesului acestuia deoarece prejudiciul este produs chiar de autorul accidentului defunct.
In cazul decesului autorul accidentului, rudele acestuia pot pretinde un drept de despăgubire pentru propriile vătămări corporale corporale suferite, deoarece asigurarea RCA este o asigurare de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule..
Dreptul de despăgubire este un drept personal şi direct al victimei care a suferit un prejudiciu material, psihic şi/sau afectiv, precum şi a victimelor indirecte (mediate) în cazul survenirii decesului a victimei directe ca urmare a accidentului rutier.
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
Laszlo Bicsak, Alte profesii
Luati un avocat bun si aveti sanse de a scapa! In expertiza scrie ca trebuia sa circule cu 30 Km/ora dar accidentul se putea evita doar la 27 de Km/ora asa ca si daca ar fii circulat cu viteza legala de 30Km/ora pe acel segement de drum tot nu putea evita accidentul.

Alte discuții în legătură

Despagubire victima vatamare corporala aom15 aom15 Spuneti.mi va rog, cine are obligatia de a despagubi victima unui incident usor in trafic, soldat cu vatamari corporale usoare (doar zgarieturi, vanatai), RCA ... (vezi toată discuția)
Responsabili dupa ancheta dabc111111 dabc111111 Cazul este unul mediatizat fiind vorba despre un autobuz rasturnat pe un dig din Tulcea acum 2 ani,soldat cu 4 victime. Acum 1 saptamana am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Plata despagubirilor elena_71e elena_71e solutia (nu este definitiva) in cazul vatamarii din culpa in accident de circulatie-sub 60 zile ingijiri medicale:6 luni inchisoare cu susp.,15000 lei daune ... (vezi toată discuția)