avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de risc maternal

Buna, am si eu o mica problema....#-oma cine ma poate ajuta si pe mine .....despre ce este vorba ...si ce trebuie sa fac..:sorry: . Sunt o viitoare mamica ( 5 luni) ce am fost trimisa in CRM ( concediu de risc maternal) de 2 luni, iar cand am fost sa mi-se elibereze cel din luna in curs dr. genecolog mi-a spus ca sunt mici probleme.....la eliberarea concediilor medicale ...cica sa schimbat legislatia si nu e prea clara legislatia ( ce sa schimbat la CRM) sa ai dau cateva zile sa se lamureasca . Am inceput si eu ....sa fac sapaturi .....cred ca e vorba de Ord. 430 (cu anuntarea angajatorului in timp de 24 de ore de CM , nume dr, unitatea ..etc..).... dar..... nu nu stiu ce se schimba la CRM unde dr. genecolog elaboreaza CRM in urma dosarului intocmit de cei de la medicina munci (dosar ce cuprinde analizarea conditiilor de lucru a viitoarei mamici adica noxe, zgomot, etc......si intocmeste un dosarcare il da in atentia conduceri cu urmatoarele sugesti legate de agajat). Ce spune noua legislatie legata de CRM #-o, inainte CRM era de 120 zile a ramas tot atat sau au modificat ????? :((:((:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 8 Iunie 2010
Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul.

Daca salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial.

In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, dupa cum urmeaza:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
Multumesc :), dar dupa cum am scris m-ai sus sunt in CRM deja de 2 luni, cunosc OG nr. 96/2003 si Legea nr. 25/2004 ( toate demersurile au fost facute de dr. medicina munci ...etc...) problema era ca intampin probleme la eliberarea concediului din luna in curs ( din luna a 3) din cauza ORD 430 din mai ( noile masuri a lui nea. BOC #-o) pe care nici dr. genecolog, dr. medicina munci ..... nu il cunoaste prea bine :(. Am aflat ca ORD 430 inaspreste conditile de acordare a CM .....ex.scurteaza zilele de CM acordate de un Dr. si ca trebuie sa anunti in 24 de ore unitatea de la eliberarea CM chiar si CRM dr. care a eliberat concediu si unitatea de spitalizare de care apartine). Intrebarea era dc. se schimba ceva legat de CRM ???, eu nu reusesc sa descarc ORD 430 pt a ma lamuri #-o.
Ordinul MS nr. 430/2010 - modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 - concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate il gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal lucaadela lucaadela Buna ziua!am vechime 4 lunii intr-o firma de aluminiu,eu vreau sa intru in risc maernal dar firma ma tot duce cu zaharelul.ce pot face.Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Droxi Droxi Am un magazin alimentar si de 1 luna am angajat o fata cu contract de munca pe 4 ore . Acum am aflat ca ar vrea sa ramana gravida . Ce obligatii am eu fata de ... (vezi toată discuția)
Maternitate lavplus lavplus De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de ... (vezi toată discuția)