avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale prescrierea datoriei unui cetatean strain
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

prescrierea datoriei unui cetatean strain

Buna ziua. Vreau sa va expun cat mai succint un caz. In 2002 am deschis un s.r.l. cu un cetatean cu dubla cetatenie, romana si germana.Initial,la O.R.C. a declarat ca e cetatean german cu domiciliul in Berlin etc.Dupa 3 luni a intocmit un act aditional in care si-a modificat datele: cetatean roman cu domiciliul in romania....Omul, in calitate de actionar majoritar, a imprumutat firma cu bani pentru investitii si alte cheltuieli.Intrebari:
Dupa cati ani se prescrie datoria pe care o are firma catre actionarul romano-german? Trebuie sa mentionez ca omul, intre timp, a iesit din firma insa pana acum nu a solicitat in instanta achitarea datoriilor.
Legea romana ce prevede in cazul in care e vorba de un cetatean roman si un cetatean german?Exista vreo deosebire intre ei(chiar daca e vorba de aceeasi persoana) sau legea nu face distinctie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nelugigi , utilizator 10:18, 3 Octombrie 2007



Ati putea ,va rog, sa detaliati ce inseamna ,,recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia (societatea)"? Faptul ca m-am dus la conciliere dar nu am semnat nimic desi avocatul cu care a venit a avut o explozie de nervi cand a vazut ca refuz sa semnez, poate insemna o recunoastere ? Sau poate faptul ca i-am trimis un fax in Germania in care ii spuneam ceva de datorie, desi nu era cu stampila firmei ci doar cu scrisul si semnatura mea( cum ar spune cineva ,,pe persoana fizica, care este" :) ) ?


,,recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia = recunoasterea din partea societati a datoriei.
concilierea prealabila nu intrerupe prescriptia asa cum a sous si colegul meu. Faptul ca nu ati semnat procesul verbal de conciliere nu semnifica recunoasterea datoriei ci poate fi interpretata in instanta ca rea-credinta din partea firmei si atat.
scrisoarea poate valora o recunoasterea dar atata timp cat nu emana de la firma... stati linistit
Va multumesc mult pentru raspunsurile d-stra.

Sa auzim numai de bine !!.
Legea cu presrierea datoriei se aplica si ptr romani contra romani sau ceva de genul asta? de ex datoria mea este fata de dialog de acum 6 ani si m-am trezit cu o somatie de la o firma de recuperari datoriii cu care are orange contract ca imi imputa datoria plus rezilierea contractului in valoare de 300 $ desi nici in contract si nici in situatia celor de la orange nu figureaza asha ceva...
Am tot raspuns la intrebarea asta in diferite feluri.

Pe scurt: firma de recuperari cauta fraierul care, nestiind ca dreptul creditorului la actiune s-a prescris, se apuca sa plateasca.
Daca nu ati facut nici un act de recunoastre a datoriei, ignorati-i
Intrebare: este o lege care spune ca penalitatile nu pot depasi valoarea datoriei? Intreb deoarece am facut imensa greseala sa recunosc nu ca eu am facut abonamentul ci sora mea dar daca este o datorie la orange ea va fi platita. Numai ca acum ei imi imputa o clauza de reziliere. M-am uitat in contract la art.14 si scrie ca prezentul contract va inceta nu ca se rezilieaza si nici nu se aminteste la respectivul articul de o suma ceva. Deci problema este ca am inteles ca in viitorul apropiat si telefoniile mobile vor avea baza comuna CRB cu bancile si ca atare daca esti in datorii la ei nici imprumut nu iti mai poti lua de la banci. Drept urmare ma gandeam sa platesc datoria la dialog sa nu fie probleme insa nu stiu ce sa fac ei imi cer 1400 RON si datoria mea este de 184.54. Am inteles ca penalitatile sunt de 184.00 RON si dobanda legala penalizatoare impusa de BNR este de 199.00 RON. Nu stiu ce sa fac, cat sa platesc sau daca sa platesc. Va rog sa imi dati un sfat daca se poate. Va multumesc.
Nu-mi raspunde nimeni va rog?!
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2007
nelugigi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)
Prescriptia civila prin mediere mosu1907 mosu1907 Buna ziua! In urma cu 4 ani am dat cu imprumut o suma de bani. Dupa 2,5 ani de la aceast fapt am facut demersuri printr-un mediator pentru recuperarea ... (vezi toată discuția)
Ma dau in judecata. Aghinitei Carmen Aghinitei Carmen Am avut un abonament la orange (mai multe) si nu am achitat 10 mil.din 2005.acuma in noiembrie m-au sunat recuperatorii sa le dau aceasta suma (suma ... (vezi toată discuția)