Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu o chestiune. Avand in vedere ca nu am salariul real pe cartea de munca si intentionez sa fac un bebe, vreau sa stiu cum negociez cu sefii venitul pe care ar trebui sa-l incasez dupa nasterea lui bebe. Astfel, in momentul intrarii in concediu de crestere a copilului contractul de munca se suspenda, intrebarea mea, l ce obligatii banesti mai are la stat angajatorul pentru persoana mea?Probabil im vor propune sa nu suspend contractul si sa mai vin la munca si sa imi plateasca salalriul in continuare , ceva mai micut, dar nu vreau sa raman la mana lor pt ca nu stiu cat voi putea veni al munca mai ales ca nu are cine sa ma ajute cu bebe si nici sa sun in fiecare luna dupa bani nu e o solutie.
Tocmai ca ma gandesc din timp. Ma interesa sa-mi spuneti daca pe perioada suspendarii contractlui de munca pt cresterea copilului angajatorul mai plateste la stat vreo contributie pt mine?
Contractul de munca se va suspenda si veti avea dreptul la concediu pentru ingrijire copil din ziua in care se termina posnatalul(minim 42 de zile de la nastere).
Va trebui sa faceti cerere suspendare CIM ( la momentul potrivit).
Indemnizatia de care veti beneficia (in conditiile in care legea nu sufera modificari) va fi de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni.
Angajatorul are doar obligatia sa va pastreze locul de munca .
Dosarul pentru crestere copil se depune la Primarie.
Drepturile va vor fi virate de catre Directia Muncii .
1. Pe perioada CCC pana la 2 ani sunteti asigurata, prin efectul legii, la Pensii si la Sanatate. Angajatorul nu plateste nimic.
2. Angajatorul nu este obligat sa va pastreze postul. Il poate desfiinta oricand, fie ca sunteti in CCC, fie ca sunteti la serviciu. Dar in perioada de CCC nu va poate concedia, aveti CIM suspendat.
3. Obligatia lui este ca daca angajeaza pe cineva pe postul dvs. in perioada de CCC, asta o poate face numai cu CIM pe perioada determinata (pana la intoarcerea dvs.).