maran corina a scris:
Nu cred ca "plata" acestor obligatii va intereseaza, ci mai degraba declararea acestora. Va puteti interesa la I.T.M. daca sunteti angajat( CNP) , la Casa de Pensii puteti cere stagiu de cotizare, la CJAS puteti cere adeverinta (sanatate).
succes
Ba, pe mine m-ar interesa si plata acestora catre bugetele respective! Din contributia la fondul de pensii (asa zise publice) pleaca un oarecare procent si spre pensia privata (pilon 2), iar daca ma trimite cumva in somaj iar in adeverita de stagiu nu apar Instrumentul de plată, numărul şi data acestuia am mari sanse sa nu primesc ajutor de somaj, iar la sanatate daca medicul de familie ma verifica in sistem si vede ca pe CNP -ul meu nu apar plati nu ma mai " trateaza" asa cum ar trebui!! Si daca imi aduc bine aminte nevirarea stopajului la sursa ar cam trebui sa se pedepseasca, nu?!?!?
LEGEA 19 /2000
SECŢIUNEA 1 Infractiuni
Art. 146. - Fapta persoanei care dispune utilizarea in alte scopuri si nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale, retinuta de la asigurat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
LEGEA 95 /2006
CAPITOLUL VIII Răspunderi şi sancţiuni
SECŢIUNEA a 2-a Infracţiuni
Art. 303. - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.
LEGEA 76 /2002
CAPITOLUL VII Raspunderea juridica
Art. 111. - Incalcarea de catre angajator a obligatiilor prevazute la art. 26 alin. (1) si la art. 27, constand in sustragerea de la obligatia privind plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Art. 112. - Retinerea de catre angajator de la salariati a contributiilor datorate bugetului asigurarilor pentru somaj si nevirarea acestora in termen de 15 zile in conturile stabilite potrivit reglementarilor in vigoare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.