avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt

daca un furt....este recunoscut de catre inculpat,sunt predate toate obictele furate la politie iar politia a returnat bunurile inapoi persoanei vatamate iar persoana vatamata este intrebata daca vrea sa mearga cu inculpatul pana in instanta sau daca mai are vro pretentie de la vinovat si i-a declara ca nu .....politia poata singura sa te trimita catre instanta?:">
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
cezar1894, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 06:51, 9 Iunie 2010
---- dosarul isi urmeaza cursul pe instanta ;
Furtul
ART. 208
Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Se considera bunuri mobile si orice energie care are o valoare economica, precum si inscrisurile.
Fapta constituie furt chiar daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savirsirii acel bun se gasea in posesia sau detinerea legitima a altei persoane.
De asemenea, constituie furt luarea in conditiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.

dar persoana vatamata a zis k nu mai are nici o pretentie de la vinovat si nu doreste sa mearga cu noi pana in instanta....asta nu conteaza?
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
cezar1894, utilizator
doar in cazul plangerii prealabile , atunci cand aceasta este retrasa , instanta nu mai continua urmarirea penala. in cazul tau procurorul te va pedepsi, chiar daca prejudiciul a fost recuperat si partile s au impacat ! in cazul infractiunilor la care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate, pana la darea unei hotarari finale partile se pot impaca si faza de urmarire inceteaza ! in cazul tau nu !
ART. 210
Furtul savirsit intre soti ori intre rude apropiate, sau de catre un minor in paguba tutorelui sau, ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta, se urmareste numai la plingerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.-

-- Daca ai fi in situatia art. 210 nu mai raspundeai penal daca partile se impacau;
----Banuiesc ca nu esti in aceasta situatie si dosarul isi va urma cursul;
--Este bine sa fii cooperant, sa te prezinti la politie,parchet instanta cand vei fi citat si sa ai un comportament bun in societate pentru a beneficia de circumstante atenuante , te va ajuta si faptul ca prejudiciul a fost recuperat ........
----
Infractiunea de furt(in afara furtului intre rude)nu este o infractiune a carei cercetare este declansata la plangere prealabila.
Deci urmarirea penala continua din oficiu,independent de pozitia partii vatamate.
Acoperirea prejudiciului,prin restituirea bunurilor sustrase si pozitia din timpul cercetarilor constituie circumstante atenuante,care vor fi avute in vedere la dozarea pedepsei.
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Furt - se poate retrage plangerea? alex alex alex alex Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti intr-o problema . Am o plangere prealabila la politie pentru furt.Am vorbit cu persoana care mi-a depus plangerea si ne-am ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor intr-un proces penal nicolae_1984@yahoo.com nicolae_1984@yahoo.com buna ziua vreau o indrumare de cineva care cunoaste in domeniu.situatia este asa sunt cerecetat penal intr-un dosar de furt din locinta in care am stat cu ... (vezi toată discuția)
Plangere penala furt hemera hemera am facut o plangere penala pentru furt unei persoane care a locuit in casa mea o perioada. mi-au disparut bijuterii si bani, suma fiind foarte mare. daca ... (vezi toată discuția)