avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Radiere mentiuni cazier judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Radiere mentiuni cazier judiciar

Buna ziua,

As dori sa va intreb cum decurge radierea mentiunilor din cazier in situatia urmatoare : persoana a fost condamnata la 3 ani inchisoare cu suspendare si o amenda penala , hotararea judecatoareasca avand loc in anul 2000 .

La solicitarea cazierului judiciar in 2010, respectivului i s-a comunicat ca trebuie sa astepte cazierul de la IGP, intrucat apar mentiuni de natura penala ...

Ce este recomandat in acest caz si ce asteptari poate sa aiba privind radierea cazierului ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: klaus86 , utilizator 20:44, 8 Iunie 2010
Trebuie sa promovati pe rolul instantei o actiune avand ca obiect " constatarea reabilitarii de drept"., iar prin hotarea pronuntata instanta va constata ca intervenit reabilitarea de drept pentru condamnarea primita in anul 2000.
Contactati avocat pentru redactarea actiunii si intocmirea dosarului.
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Un raspuns foarte avizat a dat doamna avocat simonette12.
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
klaus86, utilizator
Radierea mentiunilor din cazierul judiciar se poate face in urma intervenirii reabilitarii de drept sau in cazul in care a intervenit reabilitarea judecatoreasca.

Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84 C.pen, el este reabilitat de drept.
In speta, termenul de incercare este de 5 ani. Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.
Art. 135. CP - Reabilitarea judecatoreasca
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecatoreasca:
a) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de un an pâna la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
b) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani pâna la 10 ani, dupa trecerea unui termen de 5 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
c) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
d) în cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute în acest articol.
Art. 136. - Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevazute în art. 134 si 135 se socotesc de la data când a luat sfârsit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul în care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins în alt mod.
Art. 137. - Conditiile reabilitarii judecatoresti
Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat întruneste urmatoarele conditii:
a) nu a suferit o noua condamnare în intervalul prevazut în art. 135;
b) îsi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
c) a avut o buna conduita;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul când partea vatamata a renuntat la despagubiri, sau când instanta constata ca cel condamnat si-a îndeplinit în mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotarârea de condamnare.
Când instanta constata ca nu este îndeplinita conditia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
Art. 138. - Reînnoirea cererii de reabilitare
În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate face o noua cerere decât dupa un termen de 3 ani, în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dupa un termen de 2 ani în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani si dupa un termen de un an în celelalte cazuri; aceste termene se socotesc de la data respingerii cererii.
Conditiile aratate în art. 137 trebuie sa fie îndeplinite si pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere.
Când respingerea cererii se bazeaza pe lipsa de forme, ea poate fi reînnoita potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala.

Conform art.86 CP-In cazul suspendarii conditionate, daca cel condamnat nu a savarsit nici o infractiune inlauntrul termenului de incercare si nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei el este reabilitat de drept.
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
Conditii pentru reabilitarea de drept a condamnatului:

- pedeapsa aplicata de instanta a fost amenda sau inchisoarea ce nu depaseste 1 an;
- in decurs de 3 ani de la executarea sau stingerea pedepsei, condamnatul nu a savarsit nicio alta infractiune.

Reabilitarea in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei
Art. 86. - Daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inlauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept.
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
klaus86, utilizator

Alte discuții în legătură

Cazier curat? ionel91 ionel91 Acum aproximativ 2 ani am primit o pedeapsa de 3 ani jumatate cu suspendare pentru furt calificat . Pot face cerere pentru a sterge cazierul? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Reabilitare - termen, conditii, modalitati tm_09_bul tm_09_bul Buna ziua , In urma cu 1 an , am avut un proces in urma caruia s-a emis sentinta finala si irevocabila si m-am ales cu cazier judiciar. Am inteles ca acest ... (vezi toată discuția)
Antecedente penale leona777 leona777 Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)