avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cazier curat?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cazier curat?

Acum aproximativ 2 ani am primit o pedeapsa de 3 ani jumatate cu suspendare pentru furt calificat . Pot face cerere pentru a sterge cazierul? Multumesc anticipat!

Ps : Scuzati daca am incadrat gresit ...
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
ionel91, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 13:57, 6 Noiembrie 2012
Art. 134 -Reabilitarea de drept
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nicio altă infracţiune.

Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacă în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.
Cod penal actualizat prin:
Lege nr. 278/2006 - pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi din 4 iulie 2006, Monitorul Oficial 601/2006;

Art. 135 - Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.

Conform articolului de lege mai aveti de asteptat, pana veti putea fi reabilitat. (peste 5 ani )

Fiind vorba de o pedeapsa cu suspendare, se va aplica art. 86 din Codul Penal conform caruia:
Art. 86
Reabilitarea în cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei
Daca condamnatul nu a savârsit din nou o infractiune înauntrul termenului de încercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei în baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept.


Daca pedeapsa primita este de 3 ani si jumatate si nu este o eroare de redactare a lui ionel91, inseamna ca avem de-a face cu o pedeapsa cu suspendare sub supraveghere si vom avea in vedere prevederile Art. 86 indice 6 Cod Penal:
Art. 86 indice 6
Reabilitarea în cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere
Daca cel condamnat nu a savârsit din nou o infractiune înauntrul termenului de încercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii executarii pedepsei în baza art. 864, el este reabilitat de drept.
Daca cei 3 ani si 6 luni reprezinta durata pedepsei + termenul de incercare, la expirarea acestei perioade puteti cere instantei sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept.

Daca cei 3,6 ani reprezinta doar durata pedepsei aplicate, trebuie sa asteptati sa treaca si termenul de incercare (intre 2 si 5 ani), dupa care puteti cere instantei sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare - termen, conditii, modalitati tm_09_bul tm_09_bul Buna ziua , In urma cu 1 an , am avut un proces in urma caruia s-a emis sentinta finala si irevocabila si m-am ales cu cazier judiciar. Am inteles ca acest ... (vezi toată discuția)
Radiere mentiuni cazier judiciar EmilianL EmilianL Buna ziua, As dori sa va intreb cum decurge radierea mentiunilor din cazier in situatia urmatoare : persoana a fost condamnata la 3 ani inchisoare cu ... (vezi toată discuția)
Antecedente penale leona777 leona777 Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)