avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... antecedente penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

antecedente penale

Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 15:49, 15 Mai 2013
A intervenit reabilitarea de drept, dar constituie antecedent penal.
Aceasta inseamna insa cu nu sunteti in stare de recidiva.
Atentie! Intr-adevar intervine reabilitarea de drept pentru condamnarile cu suspendare,dar reabilitarea de drept intervine in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 1 an,sau pedeapsa amenzii.Daca speta nu se incadreaza in termenii astia,atunci reabilitarea devine judecatoreasca si trebuie ceruta instantei chiar daca s a implinit termenul de reabilitare(deci nu este reabilitat automat la implinirea termenului).Termenul de reabilitare judecatoreasca se calculeaza ,in cazul spetei d-voastra,ptr ca ati spus ca a fost condamnare cu suspendare,iar ptr a se da condamnare cu suspendare pedeapsa stabilita nu poate fi inchisoarea mai mare de 4 ani,astfel:-in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 1an pana la 5 ani,dupa trecerea unui termen de 4 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate .Exemplu:Daca a fost condamnat la pedeapsa de 4ani inchisoare(ptr ca mai mult de atat nu se poate da cu suspendare) se calculeaza:4+4+2=10ani.Deci puteti cere instantei care a judecat in prima instanta cauza,sau instantei corespunzatoare in grad in a carei raza teritoriala domiciliaza condamnatul,reabilitarea.Intr-adevar nu se va retine recidiva,ptr ca recidiva nu este in cazul in care a intervenit reabilitarea sau pentru care s a implinit termenul de reabilitare(cazul d-voastra).Condamnarea cu suspendare reabilitata reprezinta insa antecedent penal,instanta penala avand posibilitatea analizei conduitei avute in trecut a inculpatului.
Codul penal:

ART. 86
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

Sunteti reabilitat de drept, dar va trebui sa verificati daca a fost operata reabilitarea la serviciul cazier judiciar.
Atentie! Intr-adevar intervine reabilitarea de drept pentru condamnarile cu suspendare,dar reabilitarea de drept intervine in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 1 an,sau pedeapsa amenzii.


Atentie la neatentie!In cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei sunt incidente dispozitiile art.86 C.P,iar in cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere art.86^6 C.P. ,dvs faceti confuzie intre reabilitarea de drept in cazul pedepselor cu suspendare si reabilitarea de drept in cazul condamnarii la amenda sau la o pedepsa care nu depaseste un an cu executare prevazuta de art.134 C.P.
Reabilitarea este una ope legis, opereaza de drept.

Alte discuții în legătură

Cazier - reabilitare ady0 ady0 buna ziua.am o intrebare am avut 2 condamnari cu suspendare pt circulatie una in 2011 si una in 2012 as vrea sa stiu cand se sterge cazieru sau cum pot sa ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar bukinst bukinst Am gasit o problema penala la care raspunsurile sunt diferite. O persoana a fost condamnata in anul 1998 la 1 an inchisiare cu suspendare pentru fal ... (vezi toată discuția)
Cat timp am cazier ? Raaazvy Raaazvy [quot]D.p. 492 - În baza art.385/15 pct.2 lit.d Cod procedură penală, admite recursul declarat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă înalta Curte ... (vezi toată discuția)