sunt in pensie de boala , am gasit ceva de lucru cu jumate de norma ca informatician
am 2 intrebari: 1)Pot trece din gradul 2 in gadul 3? 2)Cu noua lege a pensilor pot fi in pensie de boala si munci cu jumate de norma si sa fiu in pensie daca am doar 43 ani?
1. Pensionarea pentru invaliditate de gr.I si gr.II inseamna pierderea totala a capacitatii de munca si nu puteti sa cumulati pensia cu salariul.
2. Numai comisia de expertiza poate hotari daca vi se revizuieste sau nu gradul de invaliditate.
1. La ora actuala este in vigoare Legea 19/2000. Asta este cea mai noua lege.
2. Daca va referiti la o alta lege a pensiilor care s-ar putea sa fie in vigoare de la 01.01.2011, aceasta este in discutie la comisiile parlamentare, deocamdata. Nu cred ca ar putea contine ceeea ce doriti dvs., dar sa asteptam sa apara.
Cel mai recent proiect privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor prevede la art. 6, alin. (2) urmatoarele: Într-un interval de 3 ani de la data intrării în vigoare a procedurii prevăzută la alin. (1), Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin I.N.E.M.R.C.M., va organiza verificarea încadrării în grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă la acea dată.
Daca prevederea va ramane in aceasta forma si daca legea va intra in vigoare, intr-un interval de trei ani va fi verificat si dosarul dvs. de pensie. Daca vor constata ca nu era cazul sa fiti incadrat in grad de invaliditate si veti fi depensionat, veti putea sa va angajati unde doriti. Deocamdata art. 92, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 19/2000 va interzice sa cumulati veniturile din pensie cu cele din orice alte activitati.