avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Titular intreprindere individuala - pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Titular intreprindere individuala - pensie de invaliditate gradul II

Poate un pensionar care benefeciaza de o pensie de invaliditate gr II nerevizuibila sa devina titular al unei intreprinderi individuale, in masura in care aceasta forma de organizare permite angajarea unor terte persoane cu contract de munca?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:58, 9 Septembrie 2010
Intre timp m-am interesat direct la sursa si am aflat ca un pensionar in pensie de invaliditate gr.2 nu poate fi si titular al unei intreprinderi individuale deoarece nu intra sub incidenta art 94 L19/2000 unde sunt enumerate expres categoriile care pot cumula pensia cu venituri provenite din activitati profesionale.
Recunosc, nu stiu doua lucruri:
-ce inseamna "titular al unei intreprinderi individuale";
-ce legatura are art. 94 din Legea nr. 19/2000 cu intrebarea dvs.

Un beneficiar de pensie de invaliditate gradul II are dreptul sa cumuleze pensia cu veniturile obtinute numai in calitate de asociat, comanditar sau actionar. Prevederea legala este art. 92 din Legea nr. 19/2000, care face trimitere la art. 5 din acelasi act normativ.

ART. 92
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
.............................
g) beneficiarul unei pensii de invaliditate de gradul I sau II se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi IV lit. b) - f).
ART. 5
(1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

Persoana fizica titular al ÎI (întreprinderii individuale) este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în Registrul comerţului; ÎI nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul comerţului;

Art. 94. - (1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmaşi orfani de ambii părinţi, pe perioada şcolarizării, până la vârstele prevăzute la art. 66 lit. a) şi b);
b) nevăzătorii;
c) pensionarii pentru limită de vârstă.

(2) Beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, dacă veniturile brute lunare realizate nu depăşesc jumătate din salariul mediu brut lunar pe economie.

In speta, persoana beneficiar al unei pensii de invaliditate gr II nerevizuibila doreste sa isi infiinteze o intreprindere individuala dar in acelasi timp sa isi poata incasa si pensia. Or conf. art 94 din lege nu poate cumula si alte venituri. Fiind si pensie nerevizuibila singura solutie in a-si continua demersurile de a deveni un mic intreprinzator cu forme legale este cea de a se "depensiona" , cum m-au informat cei de la Casa de Pensii. Solutie careia ii va da curs, deoarece mai are doar 10 luni pana la pensia de limita de varsta.
Sa ii uram vanzare buna!:D
Doamna / Domnisoara, nu trebuia sa postati art. 94 din Legea nr. 19/2000. In mesajul meu anterior am scris ca beneficiarului de pensie de invaliditate gradul II ii sunt aplicabile prevederile art. 92 din Legea nr. 19/2000 si imi mentin opinia.

stagiara a scris:
Fiind si pensie nerevizuibila singura solutie in a-si continua demersurile de a deveni un mic intreprinzator cu forme legale este cea de a se "depensiona" , cum m-au informat cei de la Casa de Pensii. Solutie careia ii va da curs, deoarece mai are doar 10 luni pana la pensia de limita de varsta.
Sa ii uram vanzare buna!

Cat despre ceea ce ati scris mai sus, n-am auzit in viata mea ca un beneficiar de pensie de invaliditate, si nerevizuibila pe deasupra, sa fie depensionat pentru ca doreste sa devina mic intreprinzator, adica un fel de depensionare "la cerere".

Depensionarea presupune recuperarea capacitatii de munca, recuperare care se constata prin decizie emisa de comisia de expertiza medicala. Or pensionarii nerevizuibili nu sunt supusi revizuirii medicale periodice, intrucat prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca (art. 62, alin. 7, lit. a) din Legea nr. 19/2000).

Dar eu ii urez vanzare buna, in ziua de astazi nu m-ar mira nici depensionarea unui beneficiar de pensie de invaliditate nerevizuibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie debit a casei judetene de pensii Corneliu 55 Corneliu 55 Am infiintat in 1991 un AF si care a functionat 3ani ,apoi in 2003 datorita faptului ca sotia aramas fara servici am reactivat AF devenind conform legi cu ... (vezi toată discuția)
58 ani, pensionat definitiv pe caz de boala, pot fi administratorul unei firme? calinic iuliana calinic iuliana pot fi administratorul unei sc-srl daca am 58 ani si sunt pensionata pe caz de boala definitiv?trebuie sa renunt la statutul de pensionar sau nu? (vezi toată discuția)
Pfa si pensie de invaliditate gradul ii GHEORHE CRACIUN GHEORHE CRACIUN SUNT PENSIONAR PE CAZ DE BOALA GRADUL 2 .AM UN PFA [DECI FARA CARTE DE MUNCA ,LUCRU PE O PERIOADA DETERMINATA ] (vezi toată discuția)